Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul ucrainean al Agriculturii, Miklola Solski, suspectat de corupție

Un nou scandal de corupție lovește Ucraina. Însă de această dată, e vorba chiar de o persoană din Guvern, ceea ce nu s-a mai întâmplat în mandatul lui Zelenski, potrivit Reuters. Ministrul Agriculturii, Mikola Solski, este anchetat, ca suspect, în cazul achiziționării ilegale a unor terenuri deținute de stat, în valoare totală de 7,35 milioane de dolari.

Anunțul a fost făcut chiar de Biroul Național Anticorupție din Ucraina (NABU), într-un comunicat publicat pe 23 aprilie și citat de mai multe publicații ucrainene, printre care Pravda, dar și de cele din Polonia, sau Anglia. Fapta investigată ar fi avut loc între anii 2017 și 2018. Din martie 2022, Mikola Solski a fost numit ministru al Agriculturii în Ucraina.

Ministrul ucrainean al Agriculturii, Mikola Solski, suspectat de corupție

În acel comunicat al Agenției Anticorupție, nu este precizat numele lui Solski, dar se menționează că "suspectul este fostul preşedinte al Comisiei Parlamentare pentru Agricultură a Radei Supreme", adică o funcţie pe care a deţinut-o avocatul Solski până să devină ministru al Sgriculturii, conform AFP.

Solski și complicii ar fi distrus documente în care se preciza că două companii de stat aveau dreptul de a utiliza acele terenuri. A urmat apoi o schemă guvernamentală prin care funcționarii publici erau convinți de Solski să transfere dreptul asupra acelor terenuri în dreptul membrilor pe care îi coordona el, conform BBC.

În cazul de corupție în care este anchetat, Solski ar fi condus o schemă complexă, între 2017 și 2021, pentru achiziționarea ilegală a unor terenuri care aparțineau statului ucrainean. Iar pe lângă acele terenuri care valorau 7,35 milioane de dolari, el ar fi încercat ulterior să ia și alte terenuri agricole, aflate tot în proprietatea statului, însă intervenția procurorilor a făcut ca el să eșueze, potrivit Pravda.

Aceste dezvăluiri vin în contextul în care se pregătește o remaniere în cadrul Guvernului.

Mikola Solski și Ministerul Agriculturii au refuzat să comenteze, potrivit presei ucrainene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE