Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina: Oficiali corupți au furat 40 de milioane de dolari alocați apărării țării

Autoritățile ucrainene susțin că angajații unei firme de armament au conspirat cu oficiali din cadrul Ministerului Apărării pentru a deturna aproape 40 de milioane de dolari destinați achiziționării a 100.000 de obuze de mortier pentru războiul cu Rusia.

Cinci oameni au fost inculpați, iar unul a fost reținut când încerca să treacă granița. Dacă vor fi găsiți vinovați, riscă până la 12 ani de închisoare, scrie euronews.com.

Investigația are loc în contextul în care Kievul încearcă să pună capăt corupției în încercarea de a accelera aderarea la Uniunea Europeană și la NATO. Oficialii ambelor blocuri au cerut reforme ample împotriva corupției înainte ca Kievul să se alăture.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost ales pe o platformă anticorupție în 2019, cu mult înainte de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022. Președintele și consilierii săi au prezentat concedierile recente ale unor înalți funcționari, în special cea a lui Ivan Bakanov, fostul șef al Serviciului de Securitate de Stat, în iulie 2022, ca fiind o dovadă a eforturilor lor de a lua măsuri împotriva corupției.

Cum au furat banii

Oficialii din domeniul securității spun că ancheta actuală datează din august 2022, când oficialii au semnat un contract pentru obuze de artilerie în valoare de 1,5 miliarde de grivne (36,45 milioane de euro) cu firma de armament Lviv Arsenal.

După ce au primit plata, angajații companiei ar fi trebuit să transfere fondurile către o firmă înregistrată în străinătate, care ar fi urmat să livreze muniția în Ucraina.

Cu toate acestea, bunurile nu au fost livrate niciodată, iar banii au fost în schimb trimiși în diverse conturi din Ucraina și din Balcani, au declarat anchetatorii. Procurorul general al Ucrainei a declarat că fondurile au fost confiscate de atunci și vor fi returnate la bugetul de apărare al țării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE