Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Corupție în vreme de război. Un ministru adjunct al Ucrainei a fost reținut pentru luare de mită

Un ministru adjunct din Ucraina a fost reținut pentru trucarea unei licitații, după ce a fost prins în timp ce primea mită în valoare de patru sute de mii de dolari. Și ministrul Apărării este acuzat într-o investigație de presă că ar fi cumpărat mâncare pentru soldați la prețuri de până la trei ori mai mari.

Vasilii Lozinski a fost prins în flagrant în timp ce primea mită pentru a truca o licitație pentru generatoare electrice, pe care statul ar fi urmat să le cumpere la suprapreț.

În vara anului trecut, Guvernul de la Kiev a alocat peste 46 milioane de dolari pentru ca Ucraina să poată face față unei crize umanitare provocate de atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice.

Reacția lui Zelenski

Potrivit procurorilor, mai mulți funcționari ar fi aranjat licitațiile astfel încât contractele să fie câștigate de anumiți agenți economici, care vindeau generatoare la prețuri umflate.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Oamenii legii au toate pârghiile pentru a ancheta cazul și a-l trimite în instanță. Eu asta îmi doresc. Ceea ce s-a întâmplat să fie un semnal pentru toți cei care încalcă principiul justiției.”

Jurnaliștii din Ucraina au semnalat probleme și la un contract semnat de Ministerul Apărării cu o firmă de catering. Potrivit unei investigații, statul ucrainean cumpără mâncare pentru soldați la prețuri și de trei ori mai mari. Ministerul Apărării de la Kiev a respins aceste acuzații și a cerut Serviciului de Securitate să le investigheze.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE