Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE aprobă un nou ajutor militar pentru Ucraina. Polonia va cere Germaniei permisiunea de a livra tancuri

UPDATE. Miniştrii de externe din Uniunea Europeană au aprobat luni încă un ajutor militar pentru Ucraina, au declarat agenţiei Reuters trei surse diplomatice. Pachetul este în valoare de 500 de milioane de euro.

Polonia vrea să ceară permisiunea Germaniei de a trimite în Ucraina o parte din tancurile Leopard 2 pe care le deține, a afirmat premierul polonez. Decizia acestuia vine în contextul în care ministrul german de Externe a spus că guvernul său nu „ar sta în calea” Poloniei, dacă ar trimite tancurile fără autorizația sa.

Annalena Baerbock a făcut acest comentariu într-un interviu acordat postului francez de televiziune LCI, în ceea ce pare a fi primul semnal clar din partea Berlinului cu privire la această problemă controversată, potrivit Euronews.

Polonia va cere permisiunea Germaniei

Polonia va cere Germaniei permisiunea de a trimite o parte din tancurile Leopard ale armatei poloneze în Ucraina, a declarat luni premierul polonez Mateusz Morawiecki, potrivit AP.

Premierul polonez face presiuni asupra Europei pentru a trimite mai multe echipamente militare la Kiev, pe fondul plângerilor că Germania este prea lentă în a ajuta la contracararea invaziei Rusiei. Morawiecki nu a precizat când va fi făcută această cerere.

Varșovia așteaptă undă verde de la Berlin pentru a furniza Kievului vehiculele sale blindate de producție germană, iar premierul polonez a spus clar care este poziția sa.

Într-o postare pe Twitter, Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei, a declarat: „Nu vom sta cu mâinile în sân și nu vom privi cum Ucraina sângerează până la moarte. Dacă nu obținem acordul Germaniei cu privire la Leopards, vom construi o «coaliție mai mică» de țări gata să doneze o parte din tancurile lor moderne unei Ucraine luptătoare.”

Cu sau fără consimțământ, Polonia va lua propriile decizii

Polonia are nevoie de consimțământul Germaniei, care a produs tancurile, pentru a le trimite unei țări care nu face parte din NATO. Dar chiar dacă nu există permisiunea Germaniei, Varșovia va lua propriile decizii, a declarat Morawiecki.

Polonia a devenit unul dintre principalii susținători în Uniunea Europeană pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei. Ezitarea Germaniei a atras critici, în special din partea Poloniei și a statelor baltice, țări de pe flancul estic al NATO care se simt deosebit de amenințate de noua agresiune a Rusiei.

Germania: decizia nu va fi luată în grabă

Berlinul, deși a oferit un ajutor substanțial, a fost criticat pentru că a tras de timp în ceea ce privește furnizarea de echipamente militare.

Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit, a declarat luni că este important ca Germania să nu facă un pas „nesăbuit” care ar putea fi regretat ulterior, adăugând că o decizie nu va fi luată în grabă.

Zelenski: Principalul obiectiv este apărarea

În discursul său nocturn, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că principalul obiectiv al războiului este apărarea. El a explicat că „săptămâna aceasta va fi momentul deciziilor adecvate” și că au fost „deja pregătite soluții”, despre care spune că „vor fi corecte”.

Zelenski s-a referit, de asemenea, la vizita de duminică a fostului premier britanic Boris Johnson, spunând că această deplasare a fost simbolică, deoarece a avut loc de Ziua Unității Ucrainei. Aceasta a avut loc la câteva zile după ce Boris Johnson a primit o medalie onorifică: „Cetățean de onoare al Kievului” la Forumul Economic Mondial de la Davos.

De partea rusă, Kremlinul susține că operațiunile sale ofensive au „luat linii și poziții mai avantajoase” în regiunile Herson și Zaporojie.

Vineri, a afirmat că forțele sale au capturat satul Klishchiivka, la doar nouă kilometri de Bahmut, în estul Ucrainei.

Cu toate acestea, nu a existat niciun comentariu oficial cu privire la această afirmație din partea ucrainenilor, deși aceștia au confirmat că forțele rusești se află la marginea orașului Bahmut.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE