Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marea Britanie, în șoc după anunțul prințesei Catherine. Mai multe personalități politice au scris mesaje de sprijin

După săptămâni de zvonuri şi speculaţii, Marea Britanie este în stare de şoc sâmbătă după ce prinţesa Catherine a dezvăluit că suferă de cancer, potrivit Agerpres.

Cum s-a văzut anunțul prințesei în presa britanică

Familia regală britanică se află într-o situaţie fără precedent în care doi dintre cei mai importanţi membri ai săi, regele şi cea care urmează să fie viitoarea regină, trebuie să lupte împotriva cancerului.

Declaraţiile prinţesei de Wales fac sâmbătă marile titluri ale presei britanice, care o adoră pe Catherine. Cuvântul „şoc” însoţit de fotografia se află pe prima pagină a mai multor publicații.

„Brave Kate” (Curajoasă Kate), scrie tabloidul The Sun.

„Măcar o dată, ea trebuie să se concentreze doar pe ea însăşi”, spune Daily Mail.

The Times reia cuvintele optimiste ale prinţesei: „O să trec peste asta”, titrează cotidianul.

Regele Charles al III-lea, în vârstă de 75 de ani, al cărui cancer a fost anunţat la începutul lui februarie, s-a declarat „mândru de curajul” de care a dat dovadă Catherine, care este soţia fiului său William, moştenitorul tronului. El „a rămas în contact strâns cu nora sa dragă în ultimele săptămâni”, a indicat Palatul Buckingham.

Mesajele de sprijin au apărut rapid

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, i-a urat prinţesei „revenire completă”. „Forţa şi rezistenţa voastră ne inspiră pe toţi”, a scris el pe reţeaua socială X.

„Eşti curajoasă şi te iubim”, a scris pe X Jill Biden, soţia preşedintelui american Joe Biden. Acesta din urmă a spus că „se roagă” pentru vindecarea prinţesei.

Catherine, a cărei absenţă după operaţia ei de la mijlocul lui ianuarie a provocat speculaţii intense pe reţelele sociale, a vorbit, părând epuizată şi obosită, într-un videoclip filmat miercuri la Windsor, în vestul Londrei, şi difuzat vineri.

„Ultimele luni au fost incredibil de dificile pentru întreaga mea familie. În ianuarie, am avut o operaţie abdominală majoră la Londra. La acea vreme, s-a considerat că nu sufeream de cancer. Cu toate acestea, teste după operaţie au indicat prezenţa cancerului”, a spus prinţesa.

Prinţesa urmează „chimioterapia preventivă”. Acest tratament este de obicei propus după o operaţie pentru a reduce riscul reapariţiei şi răspândirii cancerului în organism prin propagarea celulelor canceroase în sânge. La fel ca Charles, Catherine nu a precizat natura cancerului ei.

Starea de sănătate a prințesei

„Aceasta este o veste groaznică. Este un şoc”, a declarat pentru AFP expertul în familia regală Richard Fitzwilliams. „Modul în care a vorbit despre starea ei a fost profund emoţionant”, a subliniat el.

„Fără îndoială că acesta este un moment foarte, foarte dificil pentru instituţia monarhiei”, a adăugat el, notând că este „aproape imposibil” să se planifice ceva care să-i implice pe Charles şi Catherine.

Starea de sănătate a prinţesei devenise preocupantă de mai bine de două luni. Pe 17 ianuarie, Palatul Kensington a anunţat că ea a suferit o operaţie abdominală majoră cu o zi înainte într-o clinică din Londra. Palatul a avertizat atunci prinţesa Kate nu va reveni la îndatoririle oficiale decât după Paşte. Acesta nu a dat alte detalii, dar a transmis corespondenţilor regali britanici informaţia că nu este cancer.

Convalescenţa îndelungată a prinţesei, de obicei una dintre cele mai fotografiate femei de pe planetă, şi absenţa informaţiilor au alimentat săptămâni întregi zvonuri şi speculaţii intense, pe care palatul nu a reuşit să le oprească.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE