Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bebeluș născut în timpul cutremurului, salvat în Siria. Alți copii au fost scoși după ce au rezistat zeci de ore sub dărâmături, în Turcia

În Turcia și Siria, salvatorii scot de sub ruine oameni care au supraviețuit dezastrului. Sunt copii care au rezistat două zile și două nopți sub dărâmături. Într-un oraș din nordul Siriei, o fetiță s-a născut în timpul cutremurului. Bebelușul a supraviețuit câteva ore în frig, sub moloz.

„Noi am scos-o pe femeie. Apoi, am auzit un sunet. Am crezut că e tatăl femeii salvate, dar era un bebeluș, o fetiță care s-a născut printre ruine. I-am tăiat cordonul ombilical și am dus-o la spital. Toți au murit, cu excepția bebelușului care s-a născut în timpul cutremurului,” a declarat Salex Al-Badran, rudă a femeii care a născut.

Fetița de câteva zile a fost internată în spital. Medicii spun că micuța are toate șansele să-și revină.

„Copilul a ajuns la noi cu convulsii. Cel mai probabil, fetița s-a născut cu trei ore înainte să fie scoasă de sub ruine. Ne-am dat seama de asta după ce i-am luat temperatura,” a explicat Hani Maarouf, doctorul care tratează copilul.

„Gemenii minune”

Doi copii au fost salvați dintre dărâmături după 40 de ore de la producerea dezastrului din Turcia. Eforturile de salvare au fost filmate de echipa de operațiuni speciale a poliției.

„Gemenii minune”, așa au fost numiți de autorități.

„Copii au fost salvați după aproximativ 40 de ore de la prăbușirea unei clădiri în Gaziantep. Împreună suntem puternici”, a fost mesajul de pe contul oficial de Twitter al poliției.

Unele persoane au ieșit singuri de sub ruine

În orașul Adiyaman, un copil de trei ani și mama lui au fost salvați după 47 de ore de pompieri.

„Fă cu mâna la cameră. Spune-le că ești bine. Te vom duce la mama ta. Vino. Ai fost foarte curajos. Nu a plâns deloc și a vorbit cu mama lui cât a stat sub moloz,” a spus un pompier.

Tot în Adiyaman, salvatorii au reușit să scoată de sub dărâmături o fată de 10 ani. Și un copil de trei ani, care a stat două zile sub ruinele unui bloc din Kahramanmaraș, a supraviețuit.

Sunt și oameni care s-au salvat singuri de sub ruine. Poliția din Turcia a publicat un filmuleț cu un bărbat care a ieșit nevătămat de sub dărâmături.

Salvatori din peste 20 de țări au mers în Turcia pentru a oferi ajutor, în timp ce bilanțul provizoriu victimelor arată peste 9.500 de morți și peste 34.000 de răniți. Se crede că numerele vor continua să crească. România a trimis 60 de salvatori și câini antrenați pentru căutări.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE