Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Misiune de salvare, în Turcia. Salvatorii români au reușit, cu ajutorul câinilor, să ajungă la doi supraviețuitori

România ajută Turcia cu echipe formate din oameni și câini utilitari antrenați pentru a interveni în situații de urgență. Salvatorii români au reușit deja să ajungă la o familie prinsă sub dărâmături. Pentru asta au folosit câinii antrenați să identifice victimele aflate pe o anumită suprafață, fie că este vorba despre o clădire dărâmată sau o vastă zonă de teren accidentat.

Până acum, echipa din România a reușit să scoată de sub dărâmături o familie, doi părinți și un copil, care, din păcate, nu a supraviețuit dezastrului.

La operațiunile de salvare participă 60 de specialiști români

La operațiunile de salvare participă 60 de specialiști români. Pentru identificarea locurilor unde se află supraviețuitori, au fost aduși și patru câini antrenați special.

Vlad Popescu, directorul Clubului Câinilor Utilitari: „Noi ne antrenăm de trei ori pe săptămână și în doi ani reușim să aducem un cățel la stadiul capabil de intervenție. Presupune crearea interesului cățelului în aceste persoane ascunse, așezate pe jos. Câinele învață că ele oferă recompensă, le caută cu plăcere. Într-o situație reală, victima nu are recompensă, câinele nu știe, dar o caută, știe că poate fi recompensat. Acum, în Turcia, avem un mix de malinois cu ciobănesc german și labrador. La București avem în lucru labrador, malinois, dalmațian, maidanezi, tot felul de căței în diferite stadii de pregătire.”

Implicarea salvatorilor români continuă atât cât va fi nevoie, potrivit șefului DSU, Raed Arafat.

Un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,7 a lovit luni dimineață sud-estul Turciei și Siria, potrivit AFAD (Organizația de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență din Turcia). Un al doilea seism, de 7,6, a avut loc câteva ore mai târziu. Au murit peste 8.100 de oameni și mii de persoane au fost rănite, potrivit Agerpres. Numărul total de răniți în Turcia și Siria a urcat miercuri la peste 34.000.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE