Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Loc de muncă asigurat după școală. Multe firme își recrutează angajații din rândul elevilor școlilor profesionale

Tot mai multe companii din România colaborează cu școlile, ca să-i învețe pe elevi o meserie. Prin învățământul dual, firmele își formează, practic, viitorii angajați, fie că sunt mecanici auto, electricieni, instalatori sau alte meserii pe care, în mod normal, copiii nu ar avea de unde să le învețe.

Brașov este unul din orașele în care colaborarea școală - firmă este deja tradițională, iar elevii sunt cât se poate de motivați. Aceștia pot primi burse și au și un loc de muncă garantat la finalizarea studiilor.

Sistemul dual de învățământ se bazează pe foarte multă practică

Mihaela se pregătește să devină strungar. Este în clasa a zecea și și-a ales o școală cu învățământ dual, ca să aibă garanția că după ce termină studiile va avea unde să muncească. Sistemul dual de învățământ se bazează pe foarte multă practică. Aici elevii învață o meserie.

Sandu Mihaela, elevă: „M-am gândit că este un beneficiu foarte mare, având în vedere că am nevoie de o slujbă în viitorul apropiat și m-am gândit că ar fi mult mai ok ca după ce termin acești trei ani de practică să continui pe firmă.”

Sute de elevi din Brașov sunt specializați în fiecare an pe diferite domenii și le trec pragul marilor companii, partenere școlilor cu învățământ dual, pentru a face practică. Primesc lunar o bursă de 400 de lei, jumătate fiind plătită de stat, iar cealaltă jumătate de către viitorul angajator.

Beniamin Păduraru, elev: „Am ales să vin aici, pentru că m-am gândit că e o școală care m-ar ajuta pe viitor. În momentul de față suntem pe frezare, în viitor nu știu pe ce segment o să fiu, dar acum suntem pe frezare și învățăm pe mașini de freză.”

Andrei Topricean, elev: „Demult am fost interesat de partea asta de electro și mecanică, combinate, și am avut o oportunitate foarte mare alegând Liceul „Remus Răduleț” și meseria în sine se plătește foarte bine.”

Ramona Baiu, coordonator centru de formare profesională al unei companii: „Anual, undeva la 300 de elevi ne trec pragul și îi pregătim cum putem noi mai bine, pentru că ei, la sfârșitul celor trei ani de studii, ne devin și colegi și atunci le suntem și prieteni, le suntem și tutori, le suntem și viitori angajatori și încercăm să le oferim suport. Ei învață partea de practică în ateliere în clasa a IX-a și a X-a, iar din clasa a XI-a ei merg direct în zona de producție.”

Brașovul este cel mai avansat oraș din România în ceea ce privește învățământul dual

Brașovul este cel mai avansat oraș din România în ceea ce privește învățământul dual și a fost dat drept model la nivel național și internațional în cadrul conferinței internaționale EDU DUAL, ce s-a desfășurat la finalul acestei săptămâni.

Roxana Mânzatu, secretar de stat, Cancelaria primului ministru: „Avem alocarea de 338 de milioane de euro din PNRR, care ar trebui să finanțeze minim 10 campusuri duale. Avem și Programul Operațional Educație și Ocupare, politica de coeziune finanțează și ea învățământul profesional și tehnic și o să îi îndemn pe angajatori, instituțiile educaționale prezente, agenți economici să se uite și către finanțările din acest program, pentru că vom putea susține din nou activități de formare practică a elevilor.”

Daniela Croitoru, director Școala Profesională Kronstadt Brașov: „În cei 10 ani de zile au fost peste 3.000 de solicitări din partea companiilor, ca un total vă spun. Cele mai multe solicitări sunt pe calificarea de operator pe mașini cu comandă numerică, iar ca absolvenți certificați avem peste 1.700 de copii. Sunt și lucrează pe meserie aproape 90% dintre ei.”

Un alt proiect de mare amploare va fi semnat la începutul lunii noiembrie

Un alt proiect de mare amploare va fi semnat la începutul lunii noiembrie de către președintele României și președintele Elveției.

Giacomo Solari, Ambasada Elveției, Șeful Biroului de Contribuții Elvețiene din București: „Acest parteneriat este parte din cea de-a doua contribuție de coeziune a Uniunii Europene, inclusiv un program în România. El va fi de data aceasta în valoare de 221,5 milioane de franci elvețieni, proiect ce va fi cofinanțat de România și va fi semnat în prezența celor doi președinți, președintele Elveției și președintele României, pe data de 3 noiembrie.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE