Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministerul Educației a amânat publicarea listei cu toate școlile care se află în gradele I și II de risc seismic, motivând că trebuie să aibă discuții și cu ministerul Dezvoltării. De aproape o săptămână, autoritățile fac ping-pong cu situația actualizată a clădirilor școlare care necesită consolidare. O expertiză actualizată centralizată nu există nici în momentul de față, ultima datând din 2018.

118 școli cu risc seismic I

”La întâlnirea comitetului interinstituțional, convocat de domnul premier, o să avem o situația mai clară, atât a clădirilor în risc seismic, cât și a celor care au fost deja incluse în diverse programe de consolidare,” a declarat Ligia Deca, ministrul Educației.

Premierul Nicolae Ciucă declara săptămâna trecută că sunt 118 școli cu grad de risc seismic I la nivel național.

”Cele care se află în risc seismic I, trebuie să intre de urgență într-un program de reabilitare,” a declarat Ligia Deca, ministrul Educației.

Ministerul Educației nu exclude posibilitatea ca unele clase să intre în online, dacă elevii nu vor putea fi relocați, dar asta depinde de expertizele specialiștilor. Până la  debutul acestor lucrări, foarte mulți elevi învață și astăzi în clădiri cu risc seismic. Spre exemplu, elevii Colegiul Național Gheorghe Șincai se află într-o astfel de situație.

”Colegiul Național Gheorghe Șincai are urgentă nevoie de consolidare. Colegiul Șincai este format din 4 corpuri de clădire, 3 sunt încadrate în clasa de risc seismic 2, iar un alt corp este încadrat în clasa de risc seismic I. În astfel de situații se face o medie, așadar, Colegiul Șincai este încadrat în clasa de risc seismic RS2, dar necesită lucrări ample de consolidare și reabilitare care, evident, conform specialiștilor nu se pot efectua cu elevii în clădire,” a explicat Violeta Boerescu, purtător de cuvânt al Primăriei Sector 4.

Renovarea unităților de învățământ

Lucrările au fost, însă amânate, în urma unor proteste ale unor părinți și profesori care au pus la îndoială expertiza realizată de firmele contractate de Primăria Sectorului 4 și în momentul de față cele două părți se judecă în instanță. O altă clădire școlară istorică din București a intrat deja în reabilitare, iar elevii au fost relocați. Este vorba de Colegiul Național Mihai Eminescu.

La Colegiul Eminescu sunt patru corpuri de clădire în renovare dintre care două necesită lucrări de consolidare, printre care și cel mai vechi corp de clădire, care datează din anii 1930. Lucrările costă peste 35 de milioane de lei și urmează să fie finalizate la sfârșitul anului 2023.

”În București avem aproximativ 420 de unități de învățământ de stat care cuprind aproximativ 1.015 clădiri. În sistemul privat mai funcționează încă 251 de unități de învățământ. În aceste unități învață cca 275.000 de preșcolari și elevi. La această dată, conform informațiilor cuprinse în planul de analiză și acoperire a riscurilor realizat de către ISU București, menționăm că există date despre unitățile de învățământ expertizate și încadrate în clase de risc seismic,” a explicat Elena Ștefan, purtător de cuvânt ISMB.

Expertiza Inspectoratului pentru Situații de Urgență arăta, la nivelul anului 2018, că existau, în București, cel puțin 18 unități de învățământ cu grad I de risc seismic.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE