Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Liderii din teritoriu, încurcați de alianța dintre Ciucă și Ciolacu. PSD și PNL vor avea liste comune la alegerile europarlamentare, nu și la locale

PSD și PNL au decis să formeze o alianță electorală pentru alegerile europarlamentare, în timp ce pentru cele locale nu există restricții. Organizațiile din provincie vor putea susține candidați comuni, sau se vor putea lupta pentru mandate la fel ca acum 4 ani. Această strategie a Coaliției le dă însă bătăi de cap unor lideri din teritoriu.

La scurt timp după ce PSD și PNL au votat în ședințe interne pentru a colabora la alegerile europarlamentare, câțiva președinți de filiale au spus că nu vor susține candidatul celuilalt partid.

Cristian Buican, Deputat, președinte PNL Vâlcea: ”Eu niciodată nu am făcut alianță cu PSD și sunt consecvent. (Reporter: Cum o să promovați lista cu candidați PSD la euro?) Să mă urmăriți în campania electorală!”

Constantin Toma, primar Buzău, președinte PSD Buzău: ”(Reporter: La primăria Buzău cu cine o să faceți alianță?) Cu PSD. Păi, noi cu noi. (Reporter: Nu și cu PNL?) La locale nu! (Reporter: Dar o să fie ușor să aveți listă comună la euro și separat la locale?) E mai complicat, dar nu se putea altfel. Avem două treimi în Consiliul Local, acum am peste 70%, nu am nevoie de susținerea lor deloc. Am nevoie de susținerea buzoienilor.

Liderii din teritoriu mai apropiați de conducerea centrală sunt de părere că oamenii nu vor sancționa tactica PSD-PNL pentru ziua de 9 iunie, când vor avea loc alegerile europarlamentare și cele locale.

Gheorghe Falcă, Europarlamentar, Preşedintele PNL Arad: ”Oamenii când vin la vot au cele 3 opțiuni: să te voteze, să se abțină sau să fie împotrivă. Totul depinde de calitatea candidaților. Atât candidații din administrația locală, cât și candidații pentru europarlamentare.Cred că racolările trebuie, sub o formă sau alta, încetinite.”

Raluca Turcan, ministrul Culturii, președinte PNL Sibiu: ”S-a dovedit în decursul timpului că un calcul electoral, înainte de alegeri, cu o prezență mare la vot, s-ar putea să nu corespundă cu realitatea. Așadar, cred că depinde foarte mult de calitatea oamenilor și de modul în care PNL va explica alegătorilor care sunt soluțiile bune pentru comunitate și pentru țără.”

Opoziția anunță că va contesta devansarea alegerilor locale la Curtea Constituțională.

Oana Țoiu, deputat USR: ”Un motiv pentru care devansarea alegerilor locale este neconstituțională. Au furat dreptul de vot pentru aproape jumătate de milion de români. Cei care și-au făcut viză de flotant în luna ianuarie.” 

2024 este primul an din istorie în decursul căruia România organizează toate tipurile de alegeri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE