Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Comisia Europeană va anunţa deblocarea fondurilor din PNRR pentru Polonia, potrivit premierului Tusk

Comisia Europeană va anunţa vineri deblocarea fondurilor alocate Poloniei pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), fonduri pe care Bruxellesul le-a îngheţat întrucât a acuzat fostul guvern conservator polonez de încălcarea statului de drept, a declarat joi premierul Donald Tusk, potrivit Reuters.

"Mâine vom auzi de la reprezentanţii UE că fondurile din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru Polonia au fost în sfârşit deblocate", a spus Tusk în faţa parlamentului de la Varşovia.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să efectueze vineri o vizită la Varşovia, împreună cu premierul belgian Alexander De Croo, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Comisia Europeană a acuzat fostul guvern polonez de încălcarea statului de drept

Comisia Europeană a acuzat fostul guvern polonez condus de formaţiunea conservatoare Lege şi Justiţie (PiS) de încălcarea statului de drept prin reformele efectuate în justiţie, limitarea drepturilor comunităţii LGBT sau contestarea întâietăţii deciziilor Curţii de Justiţie a UE (CJUE) în faţa dreptului naţional. Invocând aceste motive, Comisia a blocat fondurile ce revin Poloniei în planul european de relansare post-pandemie, o măsură similară fiind luată împotriva Ungariei din aceleaşi motive.

După ce partidul Lege şi Justiţie (PiS) a pierdut majoritatea şi guvernarea în urma alegerilor din octombrie, noul guvern condus de liberalul pro-UE Donald Tusk a promis că va anula măsurile fostului guvern criticate de Bruxelles pentru a obţine deblocarea fondurilor şi va restabili "statul de drept", un plan în acest sens fiind deja transmis Comisiei Europene, care s-a declarat mulţumită.

Însă preşedintele polonez Andrzej Duda, apropiat de conservatori, precum şi unii magistraţi din instituţii cheie, inclusiv Curtea Constituţională, se împotrivesc măsurilor preconizate de guvernul Tusk, dispute care se înscriu în lupta între actuala şi fosta putere ce are ca mize principale justiţia şi presa.

Într-o moţiune transmisă parlamentului de la Varşovia, actualul guvern îl acuză pe fostul premier conservator Mateusz Morawiecki că ar fi comis o infracţiune prin faptul că nu i-a solicitat formal Comisiei Europene plata fondurilor aferente PNRR-ului, deşi acestea erau blocate de Bruxelles, susţinând că există de asemenea fonduri în PNRR care nu ar fi depins de condiţiile privind statul de drept şi pe care nici pe acestea fostul guvern nu le-a solicitat.

Punctul privind dezbaterea acestei moţiuni, observat marţi pe agenda publică a parlamentului, a fost retras între timp, dar viceministrul justiţiei Arkadiusz Myrcha a asigurat că este vorba doar despre o amânare şi dezbaterea va fi reprogramată la o dată ulterioară, întrucât "este necesar să evaluăm din punct de vedere legal dacă a existat o infracţiune".

Donald Tusk a promis că aceia din fosta administraţie pe care-i acuză de neglijenţă sau abuz în serviciu vor fi traşi la răspundere, însă lansarea unor proceduri penale împotriva fostului premier Morawiecki ar fi o schimbare dramatică de direcţie în confruntarea politică dintre coaliţia lui Tusk şi partidul fostului premier.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE