Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Polonia primește un cadou de cinci miliarde de euro de Crăciun. UE începe deblocarea fondurilor, după revenirea lui Donald Tusk la putere

Polonia primește un mic cadou de Crăciun din partea Uniunii Europene. Este vorba despre o primă tranșă de cinci miliarde de euro din fondurile europene, blocate până acum din cauza încălcării statului de drept. Decizia a fost anunțată după discuțiile dintre Ursula von der Leyen și premierul polonez Donald Tusk, în marja summit-ului de la Bruxelles. Deblocarea fondurilor vine după schimbarea de putere care a avut loc la Varșovia.

Revenirea la guvernare a proeuropeanului Donald Tusk are deja efecte asupra relației dintre Polonia și Uniunea Europeană. Tusk nu se întoarce cu mâna goală de la primul summit european la care participă de la depunerea jurământului de învestire. Comisia va începe deblocarea fondurilor înghețate până acum din cauza fostei guvernări naționalist conservatoare, guvernare ce a limitat independența justiției, dar și drepturile femeilor și ale miniorităților sexuale.

Până la finalul anului vor fi livrate Varșoviei cinci miliarde de euro din totalul de 111 miliarde de euro, bani blocați. Tusk a promis că va restabili statul de drept. Un prim pas: Polonia se va alătura Parchetului European, înființat în 2017 și condus de Laura Codruța Kovesi.  Polonia era, alături de Ungaria, printre puținele state UE care nu făceau parte din parchetul a cărui principală misiune este anchetarea fraudării fondurilor europene. 

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene: ”În primul rând, salut angajamentul dvs. de a face din statul de drept o prioritate a agendei guvernamentale și hotărârea de a aborda toate îngrijorările exprimate, în ultimii ani, de Curtea Europeană de Justiție și de Comisie. De asemenea, salut faptul că ați luat inițiativa de a vă alătura Parchetului European. Aceasta este o veste excelentă.”

Donald Tusk, premierul Poloniei: ”Sunt bucuros că avem o avalanșă de decizii. Știm că statul de drept este foarte important. Este vorba despre locul nostru în Europa, despre valorile noastre comune. În Polonia s-a produs o schimbare, pentru că oamenii simpli nu și-au dat niciodată consimțământul pentru încălcarea regulilor, nici avocații, nici procurorii, nici judecătorii. Nu au fost niciodată de acord cu încălcarea statului de drept.”

Consiliul European a mai decis și deblocarea a nu mai puțin de 10 miliarde de euro pentru Budapesta, după ce premierul ungar Viktor Orban a amenințat că va bloca începerea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE