Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Care sunt prioritățile Cehiei la președinția Consiliului Uniunii Europene

Publicat de: Euronews

Securitatea energetică va fi prioritatea zero pe agenda Uniunii Europene în următoarele luni, în contextul creșterii accelerate a prețurilor. Este anunțul făcut de președintele Comisie Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul întrevederii cu premierul ceh, Petr Fiala, cu ocazia preluării de către Praga a președinției Consiliului Uniunii Europene.

Comisia Europeană a pregătiti un pachet de investiții în zona energiei de 300 miliarde de euro. Suma este prevăzută în pachetul REPowerEU, care urmează să fie aprobat. 

“Prețurile energiei sunt mari. Oamenii, pe bună dreptate, se așteaptă să facem ceva în acest sens. Este o perioadă grea acum. Rusia ne taie în mod deliberat, parțial, gazul și trebuie să fim pregătiți. Prin urmare, împreună cu președinția cehă, pregătim planuri de urgență pentru Europa”, a declarat Ursula von der Leyen.

Războiul din Ucraina, dar și sancțiunile impuse Rusiei, au provocat o adevărată explozie a prețurilor la energie. Totodată, Moscova a întrerupt sau a redus livrările de gaze către mai multe țări din Uniunea Europeană. Acum marile economii europene caută soluții pentru a face față crizei, iar guvernele intervin tot mai mult pentru a ajuta populația să facă față scumpirilor.

Ce face Germania pentru oamenii afectați de scumpiri?

Germania, de exemplu, oferă compensații unice pentru fiecare familie, iar Franța intenționează să dubleze cheltuielile pentru a proteja consumatorii, după ce a oferit reduceri de taxe de aproape 25 miliarde de euro. Și guvernele din Italia și Marea Britanie vizează cheltulei de circa 40 miliarde de euro fiecare pentru a veni în ajutorul oamenilor afectați de scumpiri, scrie Bloomberg.

Între timp, la Berlin este construit un imens turn termic, care să permită prevenirea salturilor bruște ale prețurilor, mai ales în sezonul rece al anului. Turnul va funcționa asemenea unui termos care va încălzi și va păstra apa fierbinte pentru a o livra consumatoriulor la prețuri mai mici. Apa va fi încălzită cu ajutorul energiei verzi pe  care Germania o are în exces.

"Ceea ce se întâmplă acum, războiul din Ucraina și criza energetică ne învață că trebuie să fim mai rapizi. Aceasta este singura lecție semnificativă pe care o putem trage din această experiență. Trebuie să fim mai rapizi, în primul rând pentru a deveni neutri din punct de vedere climatic și, în al doilea rând, pentru a deveni independenți, adică pentru a realiza o aprovizionare cu energie și energie în viitor, independentă de importuri”, a precizat Bettina Jarasch, viceprimarul Berlinului

Turnul termic cu o înălțime de 45 de metri va avea o capcitate de stocare a apei calde de 56 milioane de litri, iar valoarea investiției este de 52 milioane de euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE