Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

INTERVIU | Ursula von der Leyen: Liderii G7 vor plafonarea prețurilor pentru petrol și gaze

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat într-un interviu în exclusivitate pentru Euronews, că liderii G7 au convenit să examineze și introducerea unor plafonări de preț la importurile de petrol și gaze rusești. În acest fel se încearcă limitarea capacităților Moscovei de a finanța războiul în Ucraina.

Jurnalist: Suntem într-un G7 extrem de diferit decât eram în această perioadă, anul trecut. Evident, războiul sălbatic din Ucraina și această inflație ascendentă, perspectiva unei ierni foarte grele, când vine vorba de prețurile la energie. Ce poate face G7 pentru oamenii îngrijorați de aceste probleme?

Ursula von der Leyen: Da, există o mulțime de preocupări și griji acum, pe bună dreptate. Tocmai ai numit diferitele provocări. Ne dă siguranță faptul că acest grup are multă încredere în el însuși, pentru că ne cunoaștem deja foarte bine. Am trecut prin pandemie, acum, prin acest război atroce și de aceea e bine să stăm împreună și să discutăm ce putem face ca G7, nu doar pentru țările noastre, ci pentru întreaga lume. Problemele sunt atât de mari încât e nevoie de întreaga lume pentru un răspuns.

Jurnalist: Credeți că poate exista ceva concret care să fie propus la acest G7?

Ursula von der Leyen: Cu siguranță, în primul rând, un sprijin puternic pentru Ucraina atâta timp cât este necesar, atâta timp cât este nevoie. Acesta este cu siguranță unul dintre rezultate. În al doilea rând, despre criza alimentară, faptul că vrem să ne unim forțele în ceea ce privește sprijinul pentru țările vulnerabile, dar și scoaterea grânelor din Ucraina. De asemenea, ca să facem o strategie pe termen mediu și lung pentru îmbunătățirea situației țărilor vulnerabile, care să-și producă propria hrană. Cât despre energie, să ne asigurăm împreună că prețurile nu explodează, dar, de asemenea, să investim masiv în surse regenerabile, asta e direcția principală.

Jurnalist: Ceea ce ar putea fi decis la acest G7 e perspectiva unui preț plafon al petrolului, care pare foarte complicat. Evident, aveți nevoie de complexe achiziții globale. Ne puteți spune dacă are potențial un asemenea acord și cum ar funcționa?

Ursula von der Leyen: Da, am fost de acord să explorăm un mecanism, care cum vezi, dacă Uniunea Europeană se lipsește de petrolul rusesc acum, ceea ce nu ar trebui să se întâmple e ca Putin să își ducă această resursă pe piața globală. Prețurile cresc și el își umple rezervele financiare de război. Prin urmare, e nevoie de o alianță largă care să spună că suntem dispuși să plătim un preț decent, dar nu un preț vertiginos, și suntem dispuși să recompensăm producția de petrol, dar la acel nivel ar trebui să existe un plafon de preț și cumpărăm cu toții. Nu e bine așa doar pentru că nu mai alimentăm rezervele de război ale lui Putin, ci este și foarte important pentru țările în curs de dezvoltare, țările vulnerabile la explozia prețurilor petrolului, cu puternic impact negativ. Iar noi, ca europeni, ne reducem consumul de petrol cu  90% până la sfârșitul anului. Dar contează lumea întreagă, un preț al petrolului așa de mare nu afectează doar Uniunea Europeană, afectează și mai mult țările vulnerabile. Iar aici vrem să ne asumăm responsabilitatea.

Jurnalist: Crezi că veți primi susținerea Indiei, Chinei și așa mai departe pentru această plafonare de preț?

Ursula von der Leyen: Ei bine, vom explora asta cu ei. Așa cum ai spus, e complicat. Nu e ceva simplu. Așa că trebuie să o concretizăm cumva. Merită să analizam asta, pentru că trebuie să dăm un răspuns acestui fenomen.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE