Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Liderii G7 condamnă atacul violent cu rachete asupra centrului comercial din Ucraina

Publicat de: Euronews

Liderii G7 condamnă atacul violent cu rachete asupra centrului comercial din orașul Kremenciuk și reconfirmă sprijinul oferit Ucrainei pentru a face față invazie ruse. Autorităile ucrainene au anunțat că, până în prezent, se cunoaște despre 18 civili morți și 59 răniți.

Totodată, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski face apel ca SUA și țările occidentale să recunoască Rusia drept stat care sponsorizează terorismul.

„Statul rus a devenit cea mai mare organizație teroristă din lume”

În declarația comună, lideri G7 afirmă că atacurile asupra civililor nevinovați constituie o crimă de război, iar președintele Vladimir Putin și toți cei responsabili vor fi trași la răspundere. Liderii occidentali au mai menționat că nu vor avea liniște până când Rusia nu va pune capăt răzbiului crud și fără sens împotriva Ucrainei. Pe de altă parte, Volodimir Zelenski îndeamnă occidentul să-și unească eforturile pentru a determina Rusia să renunțe la război.

„Statul rus a devenit cea mai mare organizație teroristă din lume. Este un lucru cert. Și acesta lucru trebuie să fie un fapt juridic. Totodată lumea ar trebui să știe că procurarea sau transportarea petrolului rusesc, menținerea legăturilor cu băncile rusești, plata impozitelor și taxelor către statul rus înseamnă să dai bani teroriştilor”, a spus Volodimir Zelenski.

Rusia a lansat aprape 2.800 de rachete de croazieră asupra Ucrainei

Pe lângă atacul de la Kremenciuc, armata rusă a bombardat și alte orașe din spatele frontului, inclusiv Nikolaev și Harkov.

Potrivit autorităților ucrainene, pe parcursul celor patru luni de război, Rusia a lansat aprape 2.800 de rachete de croazieră asupra Ucrainei. Pe lângă acestea, ar mai fi vorba de sute de mii de bombe și alte tipuri de rachete. Rusia respinge categoric că ar ataca ținte civile.

„Lumea poate și, prin urmare, trebuie să oprească teroarea rusă. Și acum pot spune asta, am auzit-o de la partenerii noștri: Ucraina trebuie să primească apărare antirachetă fiabilă, așteptăm livrarea unor sisteme adecvate”, a spus Volodimir Zelenski.

Situația din Ucraina va fi subiectul central al dezbaterilor și la ședința Consiliului Suprem de Securitate al ONU.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE