Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Agricultorii polonezi reiau blocarea unor puncte de frontieră cu Ucraina

Asociaţii ale agricultorilor polonezi au anunţat miercuri reluarea începând de vineri a blocării unor puncte de frontieră cu Ucraina, după ce Comisia Europeană a decis menţinerea accesului liber pe piaţa UE pentru produsele ucrainene, fără cote şi taxe vamale, transmite agenţia EFE.

Începând din 9 februarie punctele de frontieră Medika şi Dorohusk-Iagodin vor fi blocate timp de o lună de noul protest al agricultorilor polonezi. Aceştia au început în noiembrie blocarea punctelor de frontieră cu Ucraina, dar luna trecută au acceptat să-şi suspende acţiunea pentru a oferi noului guvern condus de Donald Tusk un răgaz să negocieze cu Kievul o soluţie care să vină în întâmpinarea revendicărilor lor. Agricultorii protestează împotriva intrării libere pe piaţă a produselor ucrainene cărora nu li se impune respectarea standardelor europene de calitate şi prin urmare sunt mai ieftine şi distorsionează piaţa.

Agricultorilor li s-au alăturat între timp în protest şi transportatorii polonezi, ce denunţă concurenţa neloială făcută de colegii lor ucraineni, care au primit permisiunea să opereze liber în Polonia şi în celelalte state din UE.

Reluarea protestelor vine după decizia Comisiei Europene

În urma deciziei Comisiei Europene de a menţine accesul liber al produselor ucrainene pe piaţa UE, agricultorii polonezi au decis acum reluarea acţiunilor de protest suspendate în ianuarie, când guvernul de la Varşovia le-a oferit o serie de facilităţi pentru compensarea pierderilor, precum reduceri de impozite şi un pachet de împrumuturi cu dobânzi preferenţiale şi subvenţii pentru producţia de porumb. Prin reluarea blocării unor puncte de frontieră agricultorii caută de asemenea să determine guvernul să pună în aplicare aceste promisiuni, care însă necesită o aprobare tot din partea Comisiei Europene.

Ministrul polonez al agriculturii, Czeslaw Seckerski, a criticat recent "importurile excesive de produse agricole provenite din Ucraina, care nu respectă standardele UE şi ameninţă competitivitatea agriculturii poloneze".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE