Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ursula von der Leyen anunță retragerea legii privind pesticidele. E primul compromis în cazul Green Deal

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a anunțat marți retragerea unei legi controversate ce avea ca scop reducerea utilizării pesticidelor în UE, decizie ce ar putea fi considerată primul compromis în cazul Pactului verde european (Green deal), relatează Euronews.com.

Regulamentul privind utilizarea durabilă a pesticidelor (SUR) a fost adus prima oară în dezbatere, în iunie 2022, cu scopul de a diminua cu 50% folosirea pesticidelor până în 2030. De asemenea, inițiativa prevedea interzicerea totală a acestor produse în zonele sensibile, cum ar fi spațiile verzi urbane și siturile Natura 2000, precum și pentru a promova adoptarea de alternative cu risc scăzut.

Prevederile SUR au stârnit controverse și au făcut obiectul unor presiuni din partea agricultorilor. În 2023, propunerea legislativă privind pesticidele a fost respinsă de Parlamentul European cu 299 de voturi pentru, 207 împotrivă și 121 de abțineri. În prezent, este blocată din cauza negocierilor politice dintre statele membre.

"Comisia a propus SUR, cu scopul de a reduce riscurile legate de produsele chimice de protecție a plantelor.

Dar propunerea SUR a devenit un simbol al polarizării. Ea a fost respinsă de Parlamentul European. Nu mai există niciun progres nici în Consiliu. De aceea, voi propune Colegiului să retragă această propunere", a declarat marți von der Leyen, în fața Parlamentului European, la Strasbourg.

Ursula von der Leyen a luat această decizie fondul unei reacții puternice a dreptei împotriva pe fondul unei reacții tot mai puternice a dreptei împotriva Pactului verde european și a protestelor declanșate de fermieri nemulțumiți care consideră reglementările de mediu drept excesive.

Retragerea legii nu are loc imediat deoarece mai trebuie ratificată de Colegiul comisarilor. Cu toate acestea, Ursula von der Leyen a subliniat că subiectul reglementării pesticidelor va rămâne pe ordinea de zi și ar putea face obiectul unei "noi propuneri mult mai mature". Din cauza viitoarelor alegeri pentru Parlamentul European, noul proiect va fi sarcina următoarei Comisii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE