Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Emmanuel Macron cere UE o serie de măsuri pentru sprijinirea agricultorilor. ”Provocarea este imensă”

Președintele francez Emmanuel Macron a cerut ca la nivelul Uniunii Europene să fie aplicate o serie de măsuri de sprijinire a agricultorilor care au protestat în mai multe țări UE. Liderul de la Elysée susține că este nevoie de o simplificare ”tangibilă” a Politicii Agricole Comune (PAC), precum și de o forță sanitară specială pentru a evita ”concurenţa neloială” între statele europene, transmite agenția France Presse, citată de Agerpres.

”Există o luptă europeană de dus. Trebuie o Europă mai puternică şi mai concretă pentru a proteja veniturile agricultorilor noştri" şi "o reducere drastică a birocraţiei şi a complexităţii", a declarat Emmanuel Macron, la încheierea unui summit european la Bruxelles.

Emmanuel Macron vrea o forță europeană de control agricol

”Europa nu este surdă. Da, provocarea este imensă. Da, avem mijloacele pentru a-i face faţă", a afirmat președintele francez, în condițiile în care principalul sindicat agricol francez, FNSEA, a acuzat Uniunea Europeană de "surditate" în faţa revendicărilor agricultorilor.

Din acest motiv, Emmanuel Macron a solicitat ”înfiinţarea unei forţe europene de control sanitar şi agricol” pentru a verifica dacă ”regulile europene” sunt aplicate în acelaşi mod în toate statele UE, prin efectuarea de "controale omogene".

Președintele francez vrea astfel să se asigure că nu există o eludare ”la nivel european” a regulilor "de către marile centrale de cumpărare europene".

De altfel, Guvernul de la Paris a anunțat mai multe măsuri pentru a pune capăt unor ample proteste ale agricultorilor.

Comisia Europeană vrea simplificarea procedurilor din Politica agricolă comună

Comisia Europeană a anunțat că va pregăti o propunere pentru ”a reduce povara administrativă" care este exercitată asupra agricultorilor, a anunţat joi șefa Executivului comunitar, Ursula von der Leyen.

”Vom lucra împreună cu preşedinţia belgiană (a Consiliului UE - n.red.) la o propunere pe care o vom prezenta (...) pentru a reduce povara administrativă” a procedurilor Politicii Agricole Comune, a declarat şefa Comisiei Europene, după summitul UE desfăşurat la Bruxelles.

Ursula von der Leyen a promis că propunerea va fi ”gata la timp” pentru viitoarea reuniune a miniştrilor agriculturii ai statelor membre, prevăzută la 26 februarie la Bruxelles.

Anunțul vine în contextul în care mii de manifestanţi din mai multe ţări europene au invadat joi străzile din Bruxelles cu aproape 1.200 de tractoare, pentru a-și exprima nemulțmirile față de lipsurile din sectorul agricol european.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE