Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Protestele fermierilor din Franța, suspendate după oferta Guvernului. Măsurile anunțate pentru a calma furia

Reprezentanții a două dintre cele mai mari sindicate ale fermierilor din Franța au anunțat joi suspendarea protestelor și deblocarea drumurilor, după ce premierul francez a prezentat o nouă serie de măsuri pentru a calma furia protestatarilor, relatează Euronews.com.

Fermierii din Franța au protestat mai multe zile, pentru a-și exprima nemulțumirea față de salariile mici, reglementările stricte și concurența neloială din străinătate.

Președintele Sindicatului tinerilor fermieri, Arnaud Gaillot, a vorbit joi alături de șeful celui mai mare sindicat al fermierilor din Franța, FNSEA, când a cerut suspendarea blocajelor.

"Am fost ascultați pe o serie de puncte, cu progrese tangibile", inclusiv măsuri de urgență pentru a sprijini financiar fermierii și producătorii de vin aflați în dificultate, a declarat șeful FNSEA, Arnaud Rousseau, conform sursei citate.

Măsurile anunțate de Guvern după protestele fermierilor din Franța

Premierul francez Gabriel Attal a anunţat joi o nouă serie de măsuri, printre care se numără o pauză în reducerea utilizării pesticidelor, pentru a calma sectorul agricol în criză, în contextul în care protestele s-au intensificat în Franța, precum și în alte state europene, relatează agenția France Presse, citată de Agerpres.

Franța va aloca 150 milioane de euro 'începând din acest an şi în mod permanent' unor măsuri destinate să uşureze povara fiscală şi socială a cultivatorilor, este promisiunea făcută de premierul Gabriel Attal.

Guvernul de la Paris va sista planul care stabilește obiective de reducere a folosirii de pesticide care a stârnit nemulțumirea marilor cultivatori. Planul ”Ecophyto” vizează să reducă la jumătate folosirea pesticidelor până în 2030.

Pe de altă parte, Parisul vrea să împiedice importul de fructe şi legume tratate cu pesticidul thiacloprid, un produs interzis în UE.

Attal a mai cerut crearea unei 'legislaţii clare la nivel european cu privire la descrierea a ceea ce este carnea de sinteză', produsă pornind de la celule de ţesuturi animale şi care nu este în prezent autorizată în UE.

În noiembrie, Italia a interzis producerea şi vânzarea de carne de sinteză.

Limitarea importurilor de cereale ucrainene, subiect dezbătut de Guvernul francez

De asemenea, șeful Guvernului de la Paris a mai solicitat ca subiectul limitării importurilor de cereale din Ucraina în UE să fie inclus într-o negociere, în condițiile în care UE nu a inclus cerealele într-o listă de produse ”sensibile” al căror import poate fi frânat.

Gabriel Attal a mai promis să înăsprească o lege existentă care protejează remunerarea agricultorilor în faţa războiului preţurilor între supermarketuri, de o parte, şi distribuitori şi furnizori din agroindustrie, de cealaltă parte.

La rândul său, ministrul Economiei, Bruno Le Maire, a anunţat că 'toate marile lanţuri de supermarketuri vor fi controlate în zilele următoare', cu 'peste 10.000 de controale privind originea franceză a produselor'.

”Vrem să fim suverani, suverani pentru a cultiva, suverani pentru a recolta, suverani pentru a ne alimenta”, a spus premierul Attal.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE