Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fermierii spanioli încep și ei o serie de proteste în toată Spania

Fermierii spanioli încep o serie de proteste, în contextul în care demonstraţiile producătorilor de alimente se răspândesc în toată Europa. Nemulţumirile fermierilor spanioli variază de la costul mare al carburanţilor şi al energiei, la ceea ce ei consideră reglementări excesive la nivel naţional sau al Uniunii Europene şi bunurile ieftine de import.

Protestul perturbă transporturile, accesul la piețele de aprovizionare și la porturile spaniole

Potrivit presei spaniole, fermierii blochează drumuri și autostrăzi în toată Spania.  Sub sloganul „Fără agricultură, masa ta este goală”, protestul lor perturbă transporturile în majoritatea comunităților din țară. În plus, protestul fermierilor îngreunează accesul la piețele de aprovizionare angro și la porturile spaniole.

Fermierii spanioli cer modificări ale Politica Agricolă Comună din UE

Fermierii spanioli susţin că sunt subminaţi de ţări din afara Uniunii Europene, în special în privinţa produselor agricole provenite de la sud, din Maroc. Ei spun că produsele marocane nu sunt supuse aceloraşi controale stricte prin care trec produsele lor.

Totodată, fermierii spanioli mai cer modificări ale cerințelor impuse de normele europene de mediu, mai multă flexibilitate în Politica Agricolă Comună și ajutor financiar pentru periaodele de secetă.

Guvernul spaniol refuză să aloce mai multe ajutoare pentru agricultură, susținând că până acum au fost deja aprobate subvenții economice în valoare de 4 miliarde de euro, dintre care 1, 5 miliarde ajutoare directe pentru mediul rural.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE