Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Jocurile de noroc dispar, însă doar din micile localități. Legea anti-păcănele, adoptată, merge la promulgare

Jocurile de noroc nu vor mai fi în localitățile cu mai puțin de 15 mii de locuitori! Proiectul de lege care trimite aparatele de tip slot-machine la marginea comunelor și micilor orașe nu se atinge însă de București și de orașele mari. După ce a fost uitată prin sertarele Parlamentului luni întregi, legea a trecut acum pe repede-nainte de comisii și de plen. Opoziția acuză Puterea că nu a făcut decât să cosmetizeze proiectul și că refuză să adopte alte legi care ar reduce cu adevărat fenomenul.

Inițiatorul legii promite că va veni în lunile viitoare și cu măsuri de protecție pentru dependenții de jocuri din aceste localități. Între timp, Opoziția reclamă atât cosmetizarea, caracterul incomplet al legii, dar și nerespectarea procedurilor legislative, care au făcut ca acest proiect să treacă azi în regim fulger, cu noi modificări, atât de comisii, cât și de plenul camerei decizionale.

"Zilele bune ale celor care au profitat cu lăcomie vânzând iluzii oamenilor s-au încheiat. Parlamentul a votat astăzi scoaterea păcănelelor din peste 90 la sută din localităţile din România. Protejarea oamenilor trebuie să fie prioritatea, nu nişte bani în plus aduşi la buget obţinuţi pe suferinţa oamenilor. Am crescut taxele pentru jocurile de noroc, am reglementat mai bine domeniul, am interzis păcănelele în localităţile sub 15 mii de locuitori şi vom continua să luăm măsuri până când lucrurile vor fi sub control. Nu mi-e frică de nimeni şi voi merge până la capăt!", a afirmat Marcel Ciolacu, marţi, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Legea anti-păcănele, adoptată după opt luni de discuții

Opt luni. Atât a durat până când proiectul de lege care ar fi trebuit să scoată păcănelele din oraș a putut primi votul final al Camerei Deputaților. Premierul anunța atunci intenția de a avea un proiect de lege care să scoată toți operatorii de jocuri de noroc în afara localităților. Din septembrie și până acum, ideea a fost diluată, iar impactul a fost redus numai la localitățile cu o populație de până la 15.000 de locuitori. Uitată intenționat prin sertare, inițiativa a fost scoasă de la naftalină și băgată în procedură de urgență, cu noi amendamente trecute prin comisie, fără dezbateri de către actuala majoritate.

Alina Tănăsescu, vicepreședinte a comisiei juridice a Camerei Deputaților: ”A fost dezbatere, unde a fost dezbatere. Amendamentul fost în Camera Deputaților de foarte mult timp. Timpul a fost depasit de mult.”

Deși se anunțau și intenții de interzicere a reclamei agresive de tip outdoor pentru jocurile de noroc, proiectul a eliminat doar panourile stradale mai mari de 35 metri pătrați. O situație sancționată de Opoziția care a cerut și introducerea pe ordonea de zi a plenului a altor 8 proiecte de lege ce tratează problema și efectele jocurilor de noroc asupra populației.

Violeta Alexandru, deputat USR: ”Industria v-a pus la pământ. Explicatia cum că ați aprobat acum o bucată și în funcție de cum reacționează industria pentru mine înseamnă că sunt niste lași.”

Ionuț Moșteanu, deputat USR: ”Industria păcănelelor a venit la voi și a spus că vrea să cheltuie mai puțin pe outdoor și să faca panouri mai mici și așa s-au trezit băieții că le rămân câteva milioane în buzunar. O să vă rog să cereți acordul pentru a băga în comisie celelalte proiecte care au ca obiect de reglementare jocurile de noroc.”

Dan Tanasă, deputat AUR: ”Nu ați luat niciun amendament, ați interzis deputaților să țină cuvântul, le-ati interzis să vorbeasca și, repet, au fost ținute ședințele cum au fost ținute în Coreea de Nord sau Moscova.”

Opoziția a criticat, dar până la urmă a votat

În ciuda criticilor, reprezentanții Opozitiei au ales să nu se opună adoptării legii și au votat pentru susținerea ei. Acuzat că a venit cu jumătăți, inițiatorul legii se apără și promite noi măsuri, inclusiv pentru protejarea populației din marile orașe.

Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților: ”Este un prim pas împotriva acestei mafii. Ne luptăm cu o industrie cu o cifră de afaceri de 12 miliarde de euro, care are cei mai buni avocați, specialițti care ne-au zis că nu putem închide nimic. Este primul pas din mai mulți care urmează.”

Proiectul de lege mai are de trecut un hop. Președintele Klaus Iohannis trebuie sa promulge actul normativ pentru intrarea în vigoare în termen de 10 zile de la semnare și publicare în Monitorul Oficial.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE