Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

„Păcănele”, doar la periferie. Proiectul de lege care mută sălile de jocuri de noroc în afara orașelor a trecut de Senat

Proiectul PSD care prevede mutarea sălilor de jocuri de noroc în afara orașelor a fost votat marți, în unanimitate, de Senat. Măsura este susținută, la nivel declarativ, și de Marcel Ciolacu, chiar dacă Guvernul, prin semnătura premierului, a dat un aviz negativ pentru această propunere. Motivele? Printre altele, scăderea veniturilor la bugetul de stat, în condițiile în care impactul bugetar depășește 1,6 miliarde de euro.

Proiectul de lege adoptat de Senat prevede ca sălile de jocuri și păcănele să fie scoase în afara localităților și să poată funcționa la cel puțin 50 de metri de limita teritorială a acestora. De asemenea, acestea nu vor putea fi amplasate la mai puțin de 300 de metri distanță de școli, parcuri sau locuri de joacă.

Marcel Ciolacu, premier: Avem și o propunere la Camera Deputaților privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc: celebrele păcănele să fie eliminate din toate orașele, așa cum este peste tot în Europa.

Reprezentanții industriei atrag atenția că o astfel de măsura ar lăsa fără loc de muncă 40.000 de persoane, multe cluburi sportive ar pierde finanțarea, iar la bugetul statului nu ar mai ajunge peste 1,6 de miliarde de euro.

Inițiativa parlamentarilor PSD a primit, însă, aviz negativ, chiar din partea Guvernului condus de Marcel Ciolacu

În documentul aprobat în ședința Executivului din 30 iunie și semnat de premier se vorbește despre consecințele unor astfel de măsuri. Printre altele, scăderea veniturilor la bugetul de stat și creșterea șomajului.

Lucian Romașcanu, senator PSD: Avizul negativ al Guvernului este venit din zona tehnică, dacă te uiți la buget, se pierd niște bani, dar decizia politică este de a merge mai departe.

Sigur, poți pune în balanță pierderea de la buget, căci este un mare contribuabil, dar este și o industrie care afectează grav familii, tineri, iar accesibilitatea acestor spații este un plus nedorit pentru atragerea celor dependenți și celor care vor să încerce.

Proiectul de lege votat de senatori este doar unul dintr-o lungă serie de inițiative care vor să modifice activitatea organizatorilor de jocuri de noroc. Una dintre acestea stabilește ca reclamele la cazinouri, jocuri de noroc sau pariuri să fie permise doar în anumite condiții.

Filip Havarneanu, USR: Nu este normal ca atunci când te duci să îți iei o pâine să fii manipulat să intri în acele săli de jocuri, să bagi banii de pâine. Copiii sunt învățați să se uite pe blocuri la acele reclame și să spună: mami, tati, vreau să ajung milionar, trebuie să mă joc la aparate?

Cele mai recente studii arată că aproximativ 100.000 de români sunt dependenți de jocuri de noroc și pariuri. Pentru unii, a devenit chiar un stil de viață.

”Pe lună pierd 80-100 de milioane. De banii ăștia îmi cumpăram 3-4 apartamente”, a spus o persoană dependentă de jocurile de noroc.

Gelu Duminică, sociolog: E o problemă scăpată de sub control. Jocurile de noroc. Jocul de noroc nu este neapărat o problemă dacă este consumat cu decență și responsabilitate. Din păcate în România jocurile de noroc sunt o activitate total scăpată de sub control, statul român gândește mai degrabă din prisma banilor la buget și mai puțin prin sănătatea socială.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie aprobat de Camera Deputaților și promulgat de președintele țării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE