Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Kremlinul aprobă vânzarea fabricilor IKEA către două companii cu capital rusesc

O comisie guvernamentală rusă a aprobat vânzarea fabricilor producătorului suedez de mobilă IKEA din Rusia către doi cumpărători locali, pregătind terenul pentru încheierea unui acord, a declarat joi un oficial guvernamental, informează Reuters.

Companiile occidentale și-au anunțat planurile de a părăsi Rusia după ce Moscova a invadat Ucraina în februarie anul trecut. IKEA estimează că va putea să încheie relațiile comerciale cu Rusia la începutul acestui an.

Tranzacțiile de vânzare au fost complicate de necesitatea ca acordurile care implică firme din așa-zise țări neprietenoase - cele care au impus sancțiuni împotriva Rusiei - să obțină avizul unei comisii guvernamentale, mai arată sursa citată.

Ce companii vor cumpăra fabricile IKEA

Ministrul adjunct al Industriei și Comerțului, Viktor Yevtukhov, a declarat pentru cotidianul Izvestia că producătorul de blaturi de bucătărie Slotex și producătorul de cherestea Luzales vor cumpăra fabricile.

Proprietarul mărcii Inter IKEA Group a declarat anterior că își vinde cele patru unități de producție din Rusia, din Tikhvin, Novgorod și Vyatka.

Izvestia a declarat că două unități au fost comasate într-una singură, ceea ce presupune că doar trei entități comerciale vor fi incluse în tranzacție. Fabricile vor continua să funcționeze, iar bunurile produse vor fi vândute în magazinele din Rusia.

"Procesul de vânzare este supus unui procedeu de aprobare obligatoriu", a declarat joi Inter IKEA.

Cum se desfășoară vânzarea

"Acest proces se desfășoară între autorități (ruse - n.red.) și companiile interesate", mai informează reprezentanții companiei.

"Am convenit cu potențialii cumpărători să nu comunicăm informații cu privire la aceștia și la integritatea procesului de vânzare."

Companiile rusești Slotex și Luzales nu au făcut precizări pe marginea tranzacțiilor.

"Este important pentru noi ca instalațiile de producție să funcționeze și să fie dezvoltate, iar locurile de muncă să fie păstrate", a declarat Evtukhov, citat de Izvestia.

"Noii proprietari, dacă este necesar, pot conta pe toate formele posibile de sprijin din partea statului", a mai spus acesta.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE