Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Klaus Iohannis a retrimis în Parlament legea privind vânarea cormoranului mare

La jumătatea anului 2020, Petre Daea, care era ministru al agriculturii la acea vreme, a promovat modificarea unei legi din 2006, privind vânarea cormoranului mare, care este considerat dăunător pentru fauna piscicolă, iar Klaus Iohannis a promulgat-o.

La trei ani distanță, șeful statului a trimis legea spre reexaminare în Parlament. Este vorba despre "Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006", prin care se extinde perioada de vânătoare a cormoranului mare pe tot parcursul anului. Inițial, perioada de vânătoare era cuprinsă în intervalul 1 septembrie - 28 februarie.

Klaus Iohannis cere reanalizarea legii privind vânarea cormoranului mare

Actul normativ fusese trimis președintelui pe 6 iunie, pentru promulgare. Administrația prezidențială a explicat motivele și prin "nevoia de a asigura interesele de conservare a faunei, care este reflectată şi în jurisprudenţa Curţii Constituţionale". Șeful statului face referire și la o directivă europeană, iar prevederile ar trebui să fie puse în acord cu obligațiile de protecție a mediului asumate de România.

„La nivel european, Directiva 2009/147/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 30 noiembrie 2009 privind conservarea păsărilor sălbatice, Directiva „Păsări” se referă la conservarea tuturor speciilor de păsări care se găsesc în stare sălbatică pe teritoriul european al statelor membre în care este aplicabil tratatul, inclusiv la această specie (cormoranul mare), şi reglementează protejarea, gestionarea şi controlul asupra acestor specii. De asemenea, stabileşte normele pentru exploatarea acestora, se menţionează în document. (...) Apreciem că extinderea intervalului de vânare a cormoranului mare pe tot parcursul anului, deci inclusiv în perioada de reproducere, este susceptibilă de a afecta această specie prin vulnerabilizarea puilor, precum şi alte specii de păsări. Cormoranul mare trăieşte / cuibăreşte în strânsă legătură cu alte specii de păsări, unele dintre ele cu regim special de protecţie conform Directivei 2009/147/CE. Vânarea cormoranilor mari în timpul sezonului de cuibărit poate afecta negativ aceste păsări şi, în mod special, pelicanul creţ sau cormoranul mic. În ceea ce priveşte cormoranul mic, există în procesul de vânătoare un risc crescut de confundare cu cormoranul mare. Faţă de argumentele expuse mai sus şi având în vedere competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii pentru modificarea anexei nr. 1 la Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006", se arată în comunicat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE