Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Kim Jong-un cere accelerarea pregătirilor pentru război. Dictatorul a dat vina pe SUA pentru situația politică ”gravă” din lume

Kim Jong-un a cerut accelerarea pregătirilor pentru război, inclusiv a programului nuclear. Dictatorul a făcut acest apel din cauza situației politice și militare grave din Peninsula Coreea, care a atins un punct extrem, a spus acesta.

Liderul comunist s-a referit și la manevrele de confruntare fără precedent ale Statelor Unite și ale aliaților acestora.

Dar observatorii politici spun că liderul Coreei de Nord speră să folosească în cele din urmă arsenalul nuclear al țării ca instrument de negociere cu Statele Unite, cel mai probabil după alegerile prezidențiale americane din noiembrie 2024.

Nordul a suferit penurii alimentare grave în ultimele decenii, inclusiv foamete în anii 1990, adesea ca urmare a dezastrelor naturale. Experții internaționali au avertizat că închiderea frontierelor în timpul pandemiei COVID-19 a înrăutățit securitatea alimentară.

Producția agricolă a Coreei de Nord a fost estimată să fi crescut de la an la an în 2023, datorită condițiilor meteorologice favorabile. Dar un oficial de la Seul a declarat că această cantitate a fost în continuare mult sub ceea ce este necesar pentru a rezolva problema penuriei cronice de alimente din țară.

Cea de-a 9-a reuniune plenară a celui de-al 8-lea comitet central al Partidului Muncitorilor din Coreea a început marți pentru a încheia un an în care Nordul izolat a înscris politica nucleară în constituția sa, a lansat un satelit de spionaj și a tras o nouă rachetă balistică intercontinentală.

Adunarea de câteva zile a partidului și a oficialilor guvernamentali a fost folosită în ultimii ani pentru a face anunțuri politice cheie. Anterior, mass-media de stat a publicat discursul lui Kim în ziua de Anul Nou.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE