Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Coreea de Nord a tras "o rachetă balistică neidentificată" spre Marea Japoniei

Coreea de Nord a lansat luni cel puţin o rachetă balistică, a anunţat armata sud-coreeană, la doar câteva ore după o altă lansare noaptea târziu a unei rachete cu rază scurtă de acţiune, transmite AFP.

Aceste două tiruri consecutive intervin la câteva zile după avertismentele Seulului şi Washingtonului care au avertizat Phenianul că "orice atac nuclear" împotriva Statelor Unite sau a aliaţilor lor ar duce la sfârşitul regimului lui Kim Jong Un, liderul nord-coreean.

"Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică neidentificată spre Marea Japoniei", au declarat şefii de stat major interarme sud-coreeni într-un comunicat.

Guvernul japonez a declarat pe reţeaua socială X (fostă Twitter) că Coreea de Nord a tras "ceea ce pare a fi o rachetă balistică", fără a furniza informaţii suplimentare.

Cu câteva ore mai devreme, Seulul a declarat că a detectat o rachetă balistică cu rază scurtă de acţiune lansată din regiunea Phenianului duminică seara.

Racheta a parcurs aproximativ 570 de kilometri înainte de a se prăbuşi în Marea Japoniei, au indicat şefii de stat major interarme, adăugând că Seulul, Washingtonul şi Tokyo, "în strânsă colaborare, au împărtăşit informaţii despre racheta balistică nord-coreeană".

Tensiuni în peninsula coreeană

Statele Unite şi Coreea de Sud au participat vineri la cea de-a doua sesiune a Grupului consultativ nuclear la Washington, concentrată pe descurajarea nucleară în cazul unui conflict cu Nordul.

Cu această ocazie, Casa Albă a avertizat că orice atac nuclear al Phenianului va pune capăt regimului nord-coreean.

Duminică, un purtător de cuvânt al Ministerului nord-coreean al Apărării a denunţat un plan al aliaţilor de a adăuga un exerciţiu nuclear la testele militare comune anuale de anul viitor, ameninţând cu un "contraatac preventiv şi mortal".

"Aceasta este o declaraţie deschisă cu privire la confruntarea nucleară menită să facă din utilizarea armelor nucleare împotriva RPDC un fapt împlinit", a precizat ministerul într-o declaraţie transmisă de agenţia oficială de ştiri nord-coreeană KCNA.

Lansarea rachetei de duminică survine în contextul comemorării morţii tatălui liderului nord-coreean Kim Jong Un, Kim Jong Il, care a decedat pe 17 decembrie 2011.

Anul trecut, Coreea de Nord a anunţat o nouă doctrină care face statutul său de putere nucleară "ireversibil" şi îi permite să efectueze un atac nuclear preventiv în cazul unei ameninţări existenţiale la adresa regimului său.

În septembrie, statutul său de ţară nucleară a fost, de asemenea, inclus în Constituţia sa.

În noiembrie, Coreea de Nord a lansat cu succes pe orbită un satelit militar de spionaj, despre care spune că este deja capabil să-i furnizeze imagini ale siturilor militare americane şi sud-coreene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE