Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Armata sud-coreeană: Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică intercontinentală care ar fi putut fi un nou tip de armă

Coreea de Nord a lansat joi o rachetă balistică, declanşând o scurtă alertă în insula Hokkaido din nordul Japoniei. Locuitorii au fost rugaţi să se adăpostească ca măsură de precauţie, informează AFP, potrivit Agerpres.

Racheta nu a căzut pe teritoriu japonez

Gărzile de coastă japoneze şi oficialii locali din Hokkaido au avertizat însă la scurt timp că nu există niciun pericol.

Racheta balistică lansată joi dimineaţă de Coreea de Nord "nu a căzut pe teritoriul japonez", a declarat prim-ministrul Fumio Kishida. Ministrul Apărării, Yasukazu Hamada, a declarat că proiectilul, "probabil" o rachetă balistică de clasă ICBM", nu pare să fi aterizat în Zona Economică Exclusivă a Japoniei. (ZEE).

Statul Major Interarme sud-coreean a anunţat că Phenianul "a lansat o rachetă balistică neidentificată spre Marea de Est", denumirea coreeană pentru Marea Japoniei.

Coreea de Sud: Au lansat un nou tip de rachetă

Armata sud-coreeană crede că nord-coreenii au lansat un nou tip de rachetă balistică, care ar putea folosi combustibil solid, a declarat un oficial al apărării, care a solicitat anonimatul, potrivit AP.

Dacă lansarea a implicat o rachetă balistică intercontinentală cu combustibil solid, ar fi primul test al Nordului cu o astfel de armă. Combustibilul lichid trebuie injectat înainte ca arma să fie lansată, dar este mai greu de detectat în avans lansările de arme cu propulsie solidă, deoarece combustibilul este deja încărcat în interior. Testele anterioare ale Coreei de Nord cu ICBM au implicat toate arme cu combustibil lichid.

Tot mai multe testări de armament

Coreea de Nord a intensificat testarea de arme în ultimele luni, sporind tensiunea în relaţia cu SUA şi Coreea de Sud, care, la rândul lor, şi-au consolidat cooperarea militară şi au efectuat manevre comune extinse în regiune.

Luni, liderul nord-coreean Kim Jong Un a cerut creşterea capacităţilor de descurajare ale ţării sale pentru a contracara "escaladarea manevrelor imperialiştilor americani şi ale marionetelor trădătoare din Coreea de Sud pentru a declanşa un război de agresiune", potrivit agenţiei oficiale de presă KCNA.

Din 23 martie, Phenianul a susţinut că a efectuat trei teste ale unei drone de atac nuclear subacvatic capabile să "producă un tsunami radioactiv de mare amploare". De asemenea, regimul nord-coreean a mai spus că a lansat o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) pe 16 martie. Anul trecut, Coreea de Nord s-a declarat putere nucleară "ireversibilă".

Militarii nord şi sud coreeni comunică de două ori pe zi prin intermediul unei linii specifice, însă Coreea de Nord nu mai răspunde la apeluri din 7 aprilie, potrivit Ministerului sud-coreean al Unificării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE