Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Arsenalul global nuclear, în creștere. Care ar fi riscurile dacă s-ar folosi toate armele nucleare existente

Arsenalul global de arme nucleare este în creștere, în special din cauza Rusiei și a Chinei, avertizează Nuclear Weapons Ban Monitor, un program care evaluează practicile și politicile nucleare în 197 de state. 

Experții au întocmit un raport ce arată că, la începutul acestui an, cele 9 puteri nucleare recunoscute la nivel global dețineau un total de 9.576 focoase nucleare funcționale. Față de 2022, numărul a crescut cu 136.

Dacă s-ar folosi toate armele nucleare existente, s-ar produce o catastrofă de 135 de mii de ori mai mare decât cea de la Hiroshima din 1945.

În același timp, războiul din Ucraina intensifică temerile în legătură cu un posibil conflict nuclear, mai ales că Rusia este considerată țara cu cel mai mare arsenal nuclear.

Și Coreea de Nord și-ar putea intensifica activitatea nucleară, în săptămânile sau lunile următoare.

Agenția Centrală de știri din Coreea a declarat că, în timpul unei întâlniri de luni cu oficiali și oameni de știință la un institut de arme nucleare de stat, liderul nord-coreean a subliniat necesitatea de a crește producția de combustibil pentru bombe, pentru a-și îndeplini obiectivele de a-și extinde arsenalul nuclear în mod „exponențial” și a transmis câteva „sarcini importante” pentru industria sa nucleară.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE