Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Liderii Japoniei și Coreei de Sud, primul summit din ultimii 12 ani. Phenianul testează o nouă rachetă balistică chiar înaintea vizitei

Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol se va întâlni joi, la Tokyo, cu premierul japonez Fumio Kishida. Acesta este primul summit de acest fel din ultimii 12 ani, în condițiile în care cei doi mari aliați ai SUA din Asia fac pași precauți spre o apropiere.

Kishida, care a preluat funcția la sfârșitul anului 2021, și Yoon, ales în luna mai a anului trecut, s-au întâlnit la conferințe și summituri internaționale, dar aceasta va fi prima dată din 2011 încoace când un liderii sud-coreeni și japonezi se vizitează.

Seulul vrea să își întărească relația cu Japonia pe fondul amenințărilor nord-coreene

Summitul reflectă noua prioritate a Coreei de Sud de a depăși diferențele istorice și de a consolida securitatea și cooperarea diplomatică cu Japonia și Statele Unite. Cele trei state încearcă să se unească împotriva amenințărilor tot mai mari din partea Coreei de Nord și a Chinei.

Întâlnirea este, de asemenea, semnificativă pentru Statele Unite, deoarece președintele Biden a subliniat rolul aliaților care împărtășesc o viziune comună în ceea ce privește abordarea provocărilor de securitate din regiunea Indo-Pacific.

„Statele Unite au un singur modus operandi, cu cooperare și colaborare”, a declarat într-un interviu Rahm Emanuel, ambasadorul SUA în Japonia, citat de The Washington Post. „Care este strategia Chinei în regiune, decât să țină principalii aliați ai SUA divizați?”.

Phenianul se află în centrul atenției Seulului, în contextul în sud-coreenii se întreabă dacă pot avea încredere că Washingtonul îi va proteja în cazul unui conflict în Peninsula Coreeană. Yoon va vizita Statele Unite luna viitoare pentru a consolida alianța dintre cele două state, care marchează al 70-lea an de existență.

„Este din ce în ce mai necesar ca Coreea (de Sud) și Japonia să coopereze în această perioadă de criză, în contextul în care amenințările nucleare ale Coreei de Nord se intensifică și lanțurile de aprovizionare globale sunt perturbate”, a declarat Yoon.

Coreea de Nord testează o rachetă balistică intercontinentală chiar înaintea vizitei

Coreea de Nord a lansat joi dimineață o presupusă rachetă balistică intercontinentală, pe care Phenianul o dezvoltă pentru a atinge partea continentală a Statelor Unite, spre Marea Japoniei.

„Pacea și stabilitatea din regiune sunt importante și trebuie să consolidăm în continuare cooperarea între aliați și țările cu mentalități similare”, a declarat Kishida după lansarea rachetei.

Aceasta a fost a treia demonstraţie de forţă a regimului de la Phenian de duminică, în contextul în care Coreea de Sud şi Statele Unite desfăşoară în această săptămână cele mai mari exerciţii militare comune din ultimii cinci ani, denumite „Scutul libertăţii”. Exerciţiile se concentrează pe „schimbarea mediului de securitate” din cauza agresivităţii crescute a Coreei de Nord, au spus aliaţii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE