Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Coreea de Nord spune că a lansat un satelit de spionaj. Serviciile de informații sud-coreene vorbesc despre un ajutor din partea Moscovei

Coreea de Nord a anunțat că a lansat cu succes marți un satelit militar pe orbită, după ce anterior a eșuat în două încercări consecutive. Armata sud-coreeană a confirmat lansarea rachetei care transporta satelitul, dar nu a confirmat dacă satelitul a ajuns pe orbită, spunând că încă efectuează o analiză cuprinzătoare a lansării.

Japonia și Statele Unite au confirmat și ele lansarea. Agenția spațială nord-coreeană a lucrat la plasarea în spațiu a satelitului pentru a supraveghea în timp real activitățile militare "inamice".

Iată care sunt cele mai importante concluzii după lansarea satelitului nord-coreean.

A treia încercare a Coreei de Nord de a lansa un satelit de spionaj

Coreea de Nord a încercat de două ori să lanseze noul tip de rachetă, denumită Chollima-1 - după un cal mitologic zburător - în mai și în august. Ambele încercări au eșuat.

Statul Major interarme al Coreei de Sud a declarat că a detectat lansarea în jurul orei locale 22:43. Agenția de știri a Coreei de Nord, KCNA, a declarat că satelitul a fost lansat la ora 22:42 și a intrat pe orbită la 22:54.

Purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh, a declarat că SUA "încă evaluează succesul lansării". Kim a fost prezent și el la lansare. Coreea de Nord a declarat că are dreptul "legitim" de a-și consolida "capacitățile de autoapărare". Agenția spațială oficială a Phenianului a descris programul de sateliți ca fiind o măsură "indispensabilă" pentru a contracara încercarea Washingtonului de "militarizare a spațiului", potrivit unui raport al presei de stat de luna trecută, citat de The Washington Post.

Președintele rus Vladimir Putin a promis că va ajuta Coreea de Nord

Președintele rus, Vladimir Putin a declarat anterior că intenționează să ajute Coreea de Nord săși construiască proprii sateliți. Declarațiile sunt cu atât mai grave cu cât Rusia este membră a Consiliului de Securitate al ONU, organism care interzice testele cu rachetă ale Phenianului.

Lansarea are loc în condițiile în care mai multe nave rusești au fost surprinse navigând între Coreea de Nord și un port militar rusesc, transportând aparent cantități mari de marfă. Aceasta reprezintă cea mai clară dovadă de până acum că Phenianul ar putea ajuta Moscova în efortul de război împotriva Kievului.

Oficiali din cadrul serviciilor de intelligence sud-coreeane susțin că Phenianul a primit asistență tehnică din partea Rusiei pentru lansarea satelitului său, dar nu au oferit detalii în acest sens.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE