Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Kievul lansează contraatacuri în jurul Bahmut, în timp ce forțele rusești se retrag. Moscova neagă înfrângerile

Kievul susține că a învins una dintre trupele emblematice ale Rusiei, în timp ce Moscova afirmă că forțele sale aeropurtate limitează avansările ucrainene în jurul Bahmutului.

Forțele ucrainene au desfășurat cu succes contraatacuri în jurul Bahmutului, afirmă cea mai recentă evaluare a Institutului pentru Studiul Războiului [ISW]. Acestea au fost făcute în urma unor declarații ale armatei ucrainene potrivit cărora forțele rusești din Bahmut au fost împinse înapoi cu până la 2 km în unele zone.

Imaginile geolocalizate indică faptul că forțele ucrainene au efectuat probabil contraatacuri limitate la nord de Khromove, imediat la vest de Bahmut, și la nord-vest de Bila Hora, care se află la 14 kilometri sud-vest de Bahmut. Și au făcut progrese marginale în aceste zone.

Surse ucrainene au afirmat la 9 mai că forțele Kievului au distrus două companii ale Brigăzii 72 de pușcași motorizați a Corpului 3 Armată în apropiere de Bahmut. O companie este formată din până la 200 de soldați.

Rusia neagă înfrângerile

Ministerul rus al Apărării a respins cu vehemență aceste informații potrivit cărora forţele ucrainene au străpuns părţi din linia frontului din jurul oraşului Bahmut din estul ţări.

"Afirmaţiile răspândite de canale individuale de Telegram despre "străpungeri ale apărării" în diferite secţiuni ale liniei de contact nu sunt adevărate", se arată în declaraţia ministerului rus, la scurt timp după ce cel puţin doi bloggeri militari ruşi au raportat o deteriorare a situaţiei pentru forţele ruseşti.

Ministerul rus al Apărării susţine că unităţile de asalt ruseşti fac progrese în partea de vest a Bahmutului, cu sprijin aerian şi de artilerie.

"Inamicul suferă pierderi semnificative în ceea ce priveşte efectivele şi echipamentele", au susţinut oficialii Ministerului rus al Apărării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE