Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mercenarii ruși Wagner ar putea fi declarați teroriști. Adunarea Națională din Franța a adoptat o rezoluție în acest sens

Grupul de mercenari ruși Wagner, care luptă în Ucraina, ar putea fi declarat organizație teroristă. Adunarea Națională a Franței, camera inferioară a parlamentului, a adoptat o rezoluție în care solicită ca această grupare paramilitară să fie inclusă în lista organizațiilor teroriste.

"Oriunde lucrează, membrii Wagner răspândesc instabilitatea și violența. Ei ucid și torturează. Ei masacrează și jefuiesc. Ei intimidează și manipulează cu o impunitate aproape totală ", a declarat deputatul francez Benjamin Haddad.

Sancțiuni împotriva grupului

Deputații cer guvernului francez “să se mobilizeze” pentru ca UE să adopte decizia ce ar permite sancționarea mai eficientă, inclusiv financiară, a membrilor și susținătorilor Wagner. Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a salutat inițiativa și a solicitat ca aceasta să fie susținută și de alte țări. În prezent, Marea Britanie examinează această posibilitate.

"Mulțumiri speciale parlamentului francez pentru decizia de astăzi de a recunoaște gruparea rusă pseudo-privată Wagner drept organizație teroristă. Acest lucru ar trebui adoptat de întreaga lume - orice manifestare a terorismului trebuie distrusă, iar fiecare terorist trebuie condamnat", a declarat Volodimir Zelenski.

La începutul acestui an, Trezoreria SUA a impus sancțiuni împotriva grupului Wagner, care a fost numit “organizație criminală transnațională”. Iar Consiliul European a sancționat 11 persoane și 7 organizații ce au legătură cu activitatea grupului de mercenari. În februarie, parlamentul ucrainean a recunoscut Wagner ca fiind o organizație criminală internațională și a cerut guvernelor străine să facă același lucru.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE