Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Forțele militare ucrainene avansează în apropiere de Bahmut. Comandant ucrainean: Conducem contraatacuri eficiente acolo

Soldaţii ucraineni obţin câştiguri teritoriale în Bahmut, un oraş care se află în centrul unor lupte intense de mai multe săptămâni, în care forţele ruse şi ucrainene luptă pentru control în regiunea Doneţk din estul Ucrainei, informează dpa.

Trupele ucrainene şi ruse s-au angajat din nou în lupte grele la sud-vest de Bahmut, au declarat miercuri ambele părţi în conflict.

Forțele ruse, împinse înapoi în apropiere de Bahmut

Armata ucraineană afirmă că a împins trupele ruse înapoi cu până la doi kilometri în unele locuri din apropriere de Bahmut. "Conducem contraatacuri eficiente acolo", a informat pe Telegram miercuri seară Oleksandr Sîrski, comandantul forţelor terestre ucrainene. Sîrski a mai spus că unităţi din trupele mercenare ruseşti Wagner dislocate la Bahmut au fost înlocuite în unele secţiuni cu unităţi obişnuite ale armatei ruse. Aceste unităţi mai puţin bine pregătite au fost acum învinse, a spus comandantul. Dar, a adăugat el: "Bătălia pentru Bahmut continuă".

Andrii Biletski, fondatorul batalionului ucrainean Azov, a scris pe Telegram că teritoriul este complet liber de soldaţi ruşi şi că cel puţin două brigăzi ruse au fost învinse şi au fost luaţi prizonieri.

Pe măsură ce luptele continuă, liderul grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că se teme că unitatea sa va fi înconjurată în luptele din jurul oraşului Bahmut."Având în vedere lipsa de muniţie,"maşina de tocat carne" ameninţă acum să se întoarcă în direcţia opusă", a scris Prigojin pe Telegram miercuri seară.

Din cauza numărului mare de victime, Wagner a trebuit să lase protecţia flancului unităţilor obişnuite ale armatei ruse, care au fost împinse înapoi cu până la doi kilometri."Există acum un pericol grav de încercuire a (grupării) Wagner din cauza prăbuşirii flancurilor", a scris Prigojin."Iar flancurile au deja fisuri şi se prăbuşesc".

Între timp, Rusia şi-a chemat rezerviştii pentru exerciţii anuale după ce un document în acest sens ,semnat de preşedintele Vladimir Putin, a fost publicat miercuri în Monitorul Oficial.

Prin acest decret, Ministerul rus al Apărării poate transmite instrucţiuni corespunzătoare oficiilor raionale militare, care vor convoca apoi pentru exerciţii rezervişti, a informat agenţia de presă de stat TASS. Având în vedere războiul din Ucraina, mulţi rezervişti nu sunt siguri dacă sunt chemaţi doar pentru a face exerciţii sau dacă sunt antrenaţi pentru a fi trimişi pe front în Ucraina.

Potrivit estimărilor externe, Rusia are în jur de două milioane de rezervişti, dintre care până la 150.000 ar fi dislocaţi în Ucraina.

Când, recent, au fost convocaţi recruţi, mulţi tineri au preferat să fugă în străinătate, aminteşte dpa.

Contraofensiva armatei ucrainene

De câteva săptămâni este aşteptată o contraofensivă majoră a armatei ucrainene. Totuşi, şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba, reluând comentarii făcute recent de ministrul apărării, a avertizat împotriva unor speranţe prea mari de la aşteptata ofensivă de primăvară a armatei ucrainene."Nu consideraţi această contraofensivă ca fiind ultima pentru că nu ştim ce va ieşi din ea", a declarat Kuleba pentru ziarul german Bild. Doar dacă această ofensivă va reuşi să elibereze teritoriile ocupate de ruşi, va fi ultima, a spus el. "Dar dacă nu, înseamnă că trebuie să ne pregătim pentru următoarea contraofensivă".

Kuleba a subliniat că Ucraina va avea nevoie de mult mai mult armament pentru lupta împotriva forţelor de ocupaţie ruse."Deoarece pentru a câştiga războiul ai nevoie de arme, arme şi mai multe arme", a spus el. Depinde mult de Germania, care, împreună cu compania de arme Rheinmetall, are "un fel de titan al industriei de arme în Europa şi probabil în lume".

Rheinmetall este producătorul popularului tanc Leopard.

Pe lângă muniţie, tancuri şi sisteme de apărare aeriană, Ucraina are nevoie cel mai mult de avioane de luptă. Kuleba contează pe ajutorul Germaniei pentru a face rost de avioane de luptă F-16 moderne. Spre deosebire de tancurile Leopard, decizia nu aparţine în acest caz Germaniei, ci SUA.

"Ceea ce ne aşteptăm de la Germania este să joace un rol activ în construirea unei coaliţii de ţări: cine va convinge Statele Unite să apese butonul verde?" a întrebat Kuleba.

"Mi s-a explicat cum se desfăşoară bătălia în prima linie. Pământul este încă mlăştinos şi umed. Pe alocuri, bălţi mari acoperă câmpurile. Condiţiile pentru o ofensivă la scară largă nu au fost îndeplinite în ultimele săptămâni', a declarat generalul german Carsten Breuer pentru dpa după ce s-a întors dintr-o vizită în Ucraina. În viziunea acestuia, Ucraina îşi continuă pregătirile pentru declanşarea unei ofensive."Cu toate acestea, mi-a devenit clar în toate discuţiile că planificarea ofensivei ucrainene este în curs", a adăugat el.

În contextul susţinerii primite de Kiev, Cehia a predat Ucrainei două sisteme de rachete antiaeriene sovietice 2K12 Kub. Livrarea include un "număr relativ mare de rachete", a declarat miercuri preşedintele ceh Petr Pavel într-un interviu radio. Ucraina poate folosi imediat această tehnologie, deoarece soldaţii săi sunt familiarizaţi cu ea. Sistemul poate fi folosit, de exemplu, pentru a proteja unităţile blindate împotriva atacurilor aeriene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE