Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Jurnalistul AFP Arman Soldin a fost ucis într-un atac cu rachete lângă Bahmut. Rusia dă vina pe Ucraina

Cel puțin 11 angajați mass-media au murit în Ucraina de la începutul invaziei rusești, potrivit unui bilanț realizat de RSF (Reporters Without Borders) și CPJ (Committee to Protect Journalists).

Jurnalistul video Arman Soldin a fost ucis marți după-amiază de un atac cu rachete Grad în estul Ucrainei, potrivit jurnaliștilor AFP care îl însoțeau, scrie euronews.com.

Soldin fusese numit coordonator video al Agenției France-Presse în Ucraina și supraveghea acoperirea subiectelor în prima linie a războiului din această țară.

Bombardamentul a avut loc în jurul orei locale 16:30 (13:30 GMT) în apropiere de Chasiv Yar, un oraș ucrainean de lângă Bahmut, care este vizat zilnic de atacuri rusești.

Rusia dă vina pe Ucraina

Autoritățile din Rusia sugerează că vina pentru moartea jurnalistului ar fi a Ucrainei. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, și-a exprimat regretul pentru tragicul incident și a îndemnat presa să nu creadă declarațiile de la Kiev.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: "Vă propun să nu-i credeți pe cuvânt pe reprezentanții ucraineni. Vreau să reamintesc despre recentele declarații ale reprezentanților ucraineni și despre decizia lor de a interzice accesul jurnaliștilor în zona apropiată liniei de contact. Acestea au fost deciziile autorităților ucrainene. Prin urmare, este necesar, desigur, să investigăm circumstanțele în care a murit acest jurnalist. Nu putem decât să ne exprimăm regretul în această privință."

A murit la 32 de ani

Soldin, în vârstă de 32 de ani, se afla împreună cu patru colegi în momentul loviturii. Ceilalți nu au fost răniți. Grupul de jurnaliști se afla cu militari ucraineni când au fost surprinși de rachete.

Zona Bahmut din Donețk a fost epicentrul luptelor din Ucraina timp de mai multe luni.

Cetățean francez, Soldin, născut la Sarajevo, a lucrat anterior pentru AFP la Roma în 2015 ca stagiar, înainte de a se alătura biroului din Londra în același an.

El s-a confruntat cu escaladări periculoase pe linia frontului încă din 30 aprilie, când a postat pe rețelele de socializare imagini din zona Bakhmut în care se vedeau rachete Grad aterizând în zonă.

"Agenția întreagă este devastată. Moartea sa este o amintire teribilă a riscurilor și pericolelor cu care se confruntă zi de zi jurnaliștii care acoperă conflictul din Ucraina", a declarat directorul general al AFP, Fabrice Fries.

"Arman a fost genul de om care a salvat arici răniți în zonele de război. A fost o personalitate incredibilă și vibrantă și un mare jurnalist. Ne este dor de el. Îl plângem. Odihnește-te în pace", a scris pe Twitter Jonathan Brown, redactor-șef adjunct de știri al AFP la Moscova și Kiev.

Soldin a făcut parte, de asemenea, din echipa AFP care a acoperit primele zile ale invaziei rusești.

"Arman era entuziast, energic și curajos. Era un adevărat reporter de teren, mereu gata să plece, chiar și în zonele cele mai dificile. Era plin de energie, așa cum se descria el însuși pe rețele. Era total devotat meseriei sale de jurnalist", a declarat directorul european al AFP, Christine Buhagiar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE