Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Jurnalist francez, eliberat după aproape doi ani. Olivier Dubois a fost răpit în aprilie 2021 de jihadiști din Mali

Un jurnalist francez a fost eliberat după aproape doi ani. Olivier Dubois a fost ținut ostatic în Mali. Acolo a petrecut cea mai lungă perioadă în captivitate pentru un jurnalist francez de după războiului din Liban, menționează organizația Reporteri fără Frontiere. Dubois va ajunge curând în Franța, potrivit unui comunicat al președinției. Alături de el a fost eliberat un cetățean american, la șapte ani de când a fost răpit în Sahel.

Ostaticii au fost ajutați de autoritățile nigeriene

Olivier Dubois, zâmbitor și vizibil emoționat, a fost eliberat la 711 zile după ce a fost răpit în Mali. El a ajuns pe aeroportul Niamey din Niger, alături de Jeffery Woodke, un lucrător umanitar american, care a fost ținut ostatic din 2016. Dubois, care lucrează ca jurnalist independent, a fost răpit pe 8 aprilie 2021 în Mali, de jihadiști care au legături cu organizația teroristă al-Qaeda.

”E un pic impresionant cu toate aceste microfoane, eu folosesc de obicei microfonul. Vreau doar să spun că, evident, înseamnă enorm de mult pentru mine să fiu aici; să fiu liber. Nu mă așteptam deloc. Vreau să aduc mulțumiri Nigerului și modului său de operare în acest tip de misiune delicată, precum și Franței și tuturor celor care mi-au permis să fiu aici astăzi,” a explicat Olivier Dubois, jurnalist.

Ostaticii au fost recuperați de autoritățile nigeriene înainte de a fi predați celor franceze și americane. Casa Albă a declarat că a fost ”ușurată” de eliberare. Președintele francez Emmanuel Macron și-a exprimat ”imensa ușurare” și ”marea recunoștință față de Niger pentru această eliberare”, după ce a vorbit cu jurnalistul la telefon.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE