Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Legea pentru dispăruți, găsită în Parlament. Ofițerii nu pot localiza telefonul unei persoane dispărute

Peste 2.500 de români sunt căutați la ora actuală de Poliție. Ofițerii de investigații nu pot localiza telefonul victimei, chiar dacă știu că persoana dispărută a plecat de acasă cu telefonul. Motivul? Legea nu permite asta, decât dacă sunt suspiciuni că o persoană ar putea fi victima unei infracțiuni. Un proiect pentru modificarea legii stă în dezbateri de trei ani, deși a fost gândit pentru a evita un nou caz „Caracal”.

Peste 7.000 de dispariții au fost sesizate doar anul acesta Poliției, dintre care 54 de cazuri au rămas nerezolvate.

„Legislația existentă nu ne ajută absolut deloc în identificarea persoanelor dispărute, fie ele adulte sau minore. Avem nenumărate situații în care vin părinții care reclamă dispariția copiilor și spun că au asupra lor telefoane mobile, însă noi nu avem niciun fel de temei pentru a putea solicita localizarea și interceptarea acestor aparate”, a spus Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol.

Legislația permite localizarea telefonului unei persoane dispărute doar dacă există suspiciunea că aceasta este victima unei infracțiuni, cum ar fi sechestrarea sau răpirea. În lipsa unor indicii, în multe cazuri, dosarul penal nu se deschide niciodată. Proiectul de lege care să permită ofițerilor să localizeze telefonul unei persoane imediat după sesizarea dispariției stă în dezbateri de trei ani.

„Dacă am fi avut acest proiect de lege, situația de la Caracal ar fi fost alta. Sau dacă astăzi avem un astfel de proiect de lege, s-ar mai întâmpla o situație similară?”, a spus Nicoleta Pauliuc, șefa Comisiei de Apărare.

Proiectul se află la Comisiile de Apărare și Juridică din Senat, camera decizională. Din mai 2022, de când a ajuns aici, după votul din Camera Deputaților. Senatorii ar lucra la implementarea unui sistem care să aducă laolaltă polițiștii, procurorii și judecătorii, spune șefa Comsiei de Apărare. „Un element de noutate, pentru că eu l-am intitulat „SOS Caracal”. Având acest laptop sau iPad, pentru că nu știu cum va arăta soluția software, pe ce device se va lucra, polițistul care primește solicitarea, până când obține autorizările să facă celelalte date, cum ar fi localizare sau perchezitie, el poate trimite către colegii lui din celelalte strucuturi – Ordine Publică, Poliție de Frontieră, Jandarmerie, Poliție Locală – alerta”, a mai spus aceasta.

Polițiștii atrag atenția că schimbarea legislației ar putea genera și abuzuri

Pot exista și riscuri, pentru că interceptarea și localizarea reprezintă intruziuni grave în viața privată a persoanei. E greu de spus cum se va gestiona situația în care, spre exemplu, o soție sau un soț care a fost părăsit/părăsită și dorește să știe unde este partenerul său de viață, nu va putea să abuzeze de această prevedere și să depună o plângere conform căreia soțul sau soția a dispărut de acasă și solicită localizarea ei sau a lui. Sunt multe aspecte care trebuie clarificate”, a spus Cosmin Andreica.

2.550 de români sunt căutați la ora actuală de Poliție, mulți dintre ei au fost dați dispăruți în urmă cu zeci de ani. Printre ei și 407 copii. În cazul minorilor, Poliția a lansat ”alertă răpire copil”, un mecanism care să îi ajute la căutarea mai eficientă a minorilor care s-ar putea afla în pericol.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE