Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Jurnalist francez, ucis în Ucraina. Reacția președintelui Emmanuel Macron

Publicat de: Euronews

Un jurnalist francez care lucra pentru postul de televiziune BFMTV şi care însoţea civili cu un autobuz umanitar a fost ucis în Ucraina, a anunţat luni preşedintele Emmanuel Macron, pe Twitter.

„În calitate de jurnalist, Frederic Leclerc-Imhoff se afla în Ucraina pentru a arăta realitatea războiului. La bordul unui autobuz umanitar, alături de civili nevoiţi să fugă pentru a scăpa de bombele ruseşti, a fost rănit mortal”, a scris şeful statului francez, potrivit Agerpres.

Şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, aflată luni într-o vizită la Kiev, a cerut, într-un comunicat, „o anchetă transparentă cât mai curând posibil pentru a face lumină asupra circumstanţelor acestei tragedii”. Colonna a postat un mesaj şi pe Twitter. „Sunt profund întristată şi şocată de moartea compatriotului nostru Frederic Leclerc Imhoff, care a fost ucis de un bombardament rusesc asupra unei operaţiuni umanitare în timp ce îşi exercita datoria de a informa publicul”, a scris ea , condamnând o „dublă crimă care vizează un convoi umanitar şi un jurnalist”.

Și-a pierdut viața lângă Severodoneţk

Frederic Leclerc-Imhoff, cameraman în vârstă de 32 de ani, a fost ucis în timp ce acoperea mediatic o operaţiune de evacuare ucraineană în apropiere de Severodoneţk, în estul Ucrainei. Moartea sa a fost anunţată iniţial de autorităţile ucrainene.

„BFMTV anunţă cu profundă tristeţe decesul lui Frederic Leclerc-Imhoff”, a confirmat şi postul de televiziune. El a fost rănit de un „şrapnel în timp ce urmărea o operaţiune umanitară”, a precizat postul. Aceasta era de-a doua misiune în Ucraina pentru Frederic Leclerc-Imhoff, care lucra pentru BFMTV de şase ani. Un coleg al lui, Maxime Brandstaetter, a fost „rănit uşor”, a precizat postul.

De la începutul invaziei ruseşti în Ucraina, cel puţin opt jurnalişti au murit pe teren în timpul activităţii lor, potrivit unui bilanţ al organizaţiei Reporteri fără frontiere (RSF).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE