Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Jens Stoltenberg susţine că noua ofensivă rusă în Ucraina a început deja

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni că mult anticipata ofensivă a forţelor ruse asupra Ucrainei a început deja, transmite Agerpres.

„Cred că realitatea este că am văzut deja începutul”, a spus Stoltenberg în cadrul unei conferinţe la sediul NATO din Bruxelles, organizată în preziua reuniunii miniştrilor apărării din Alianţă.

„Rusia trimite deja mii şi mii de noi soldaţi, acceptând o rată foarte ridicată de mortalitate, mulţi morţi, dar punând presiune pe Ucraina”, a adăugat el.

„Ceea ce îi lipseşte Rusiei în calitate, compensează în cantitate”, a estimat Stoltenberg. „Ceea ce înseamnă că logistica, echipamentul, instruirea, conducerea nu sunt la acelaşi nivel cu cele ale forţelor ucrainene, dar au mai multe trupe. Şi ruşii sunt dispuşi să trimită acele trupe şi să accepte o rată mare de pierderi”, a mai spus el.

„Este urgent să furnizăm Ucrainei mai multe arme”

„Pentru mine asta evidenţiază importanţa sincronizării. Este urgent să furnizăm Ucrainei mai multe arme”, a pledat secretarul general al NATO, înainte de o întâlnire marţi a circa 50 de ţări sub conducerea SUA pentru a coordona livrările de arme către Ucraina.

„Suntem într-o cursă a logisticii”, a subliniat el. „Capabilităţi cheie precum muniţia, combustibilul şi piesele de schimb trebuie să ajungă în Ucraina înainte ca Rusia să preia iniţiativa pe câmpul de luptă. Viteza va salva vieţi”, a mai pledat Jens Stoltenberg.

Ucraina şi aliaţii săi occidentali afirmă de săptămâni că aşteaptă o ofensivă majoră a Rusiei în est pe măsură ce se apropie primăvara.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE