Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

NATO ar putea majora ținta stocurilor de muniție. Diplomat european: "Dacă Europa s-ar lupta cu Rusia, unele țări ar rămâne fără muniție în câteva zile"

Publicat de: Euronews

NATO intenţionează să-şi crească ţintele pentru stocurile de muniţie, care sunt golite de războiul din Ucraina, a declarat luni presei secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, înainte de reuniunea miniştrilor apărării din ţările aliate.

"Războiul din Ucraina consumă o cantitate enormă de muniţie. Asta pune sub presiune industria de apărare. Aşa că trebuie să mărim producţia şi să investim în capacităţile noastre de apărare", a spus Stoltenberg.

Printre ţările care au încheiat noi contracte cu industria de profil pentru a-şi reface stocurile de muniţie se numără SUA, Franţa şi Norvegia.

Stoltenberg susţine că există planuri pentru a rezolva această problemă pe termen mediu şi lung.

"NATO va fi alături de Ucraina oricât va fi nevoie", a mai spus el.

În ce stadiu se aflau stocurile de muniție înainte de război

Chiar și înainte de invazia Rusiei în Ucraina, pe 24 februarie anul trecut, multe state NATO nu îndeplineau obiectivele de aprovizionare cu armament ale Alianței, deoarece oficialii acestora considerau că războaiele de uzură, cu lupte de mare amploare cu artilerie, sunt de domeniul trecutului, informează Reuters.

Lanțurile de aprovizionare sunt lente

Dar ritmul livrărilor de armament către Ucraina, unde trupele Kievului trag până la 10.000 de proiectile zilnic, a consumat stocurile occidentale și a expus lacunele în ceea ce privește eficiența, viteza și resursele umane ale lanțurilor de aprovizionare.

"Dacă Europa ar trebui să lupte cu Rusia, unele țări ar rămâne fără muniție în câteva zile", a declarat un diplomat european pentru Reuters.

NATO tocmai a încheiat un inventar al stocurilor de muniție rămasă, a declarat un oficial NATO pentru Reuters, sub rezerva anonimatului.

"Acele obiective NATO (de muniții - n.red.) pe care le-am stabilit, și pentru care fiecare aliat are o țintă specifică, nu erau îndeplinite în mare parte (înainte de războiul din Ucraina - n.red.)", a declarat oficialul.

Acum, stocurile sunt și mai mici din cauza conflictului din Ucraina, crescând posibilitatea ca NATO să majoreze nivelurile-țintă pentru rezervele de muniție ale membrilor săi, a mai spus sursa citată.

"Aș fi absolut uimit dacă țintele... nu ar fi majorate", a mai adăugat oficialul NATO.

Cifra oficială a muniției de pe stocul Aliaților este secretă

Cifra proiectilelor care au mai rămas în stocurile militare occidentale este strict secretă. Același lucru este valabil și pentru stocurile NATO, care sunt specifice fiecărui stat membru și reprezintă unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale Alianței.

Care sunt exigențele NATO

În general, NATO atribuie fiecărui stat membru sarcina de a pune la dispoziția Alianței o serie de capacități la care aceasta poate apela în caz de conflict.

Acest lucru ar putea însemna, de exemplu, că un anumit aliat trebuie să aibă o divizie blindată - între 10.000 și 30.000 de soldați - complet echipată și pregătită cu muniție, capabilă să lupte la un anumit nivel pentru o anumită perioadă de timp.

Ținând cont de toate aceste condiții, statul va trebui să furnizeze o anumită cantitate de muniție, tancuri, obuziere și orice altceva poate fi necesar pentru a îndeplini exigențele NATO.

Potrivit unei surse din domeniul apărării, dotările Germaniei înainte de război erau cu 20 de miliarde euro mai mici decât ținta asumată de NATO.

Ministerul german al Apărării nu a răspuns, însă, ziariștilor pentru a confirmara informația.

Care este deficitul de armament al NATO

Oficialul NATO intervievat de Reuters a declarat că cel mai mare deficit este reprezentat de armele de luptă decisive, de la proiectilele de 155 milimetri folosite pentru obuze, până la rachetele HIMARS și muniția pentru sistemele de apărare aeriană precum IRIS-T, Patriot și Gepard, toate folosite în mod intens de trupele ucrainene.

Deciziile privind obiectivele de stocare sunt preconizate la reuniunea la nivel înalt a liderilor NATO, care va avea loc la mijlocul lunii iulie în Lituania.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE