Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Progresele tehnologice în domeniul xenotransplantului - grefă cu un organ provenit de la un animal au atins o nouă etapă. Niște cercetători japonezi de la universitatea Meiji, din Tokyo, au creat, în premieră, porci modificați genetic, care urmează să fie folosiți în diverse transplanturi la oameni.

Reușita niponilor a fost obținută în cooperare cu firma americană de biotehnologie eGenesis, iar transplanturile care vor fi făcute la om vizează nu doar diverse organe, ci și celule, potrivit Japantimes.

Japonezii au clonat porci pentru a fi folosiți ca donatori de organe pentru oameni

Cercetătorii au anunţat că, duminică (11 februarie), s-au născut trei porci modificaţi genetic, iar aceștia vor fi folosiți pentru crearea de celule şi organe pentru transplanturi la oameni. Mai întâi va trebui să se confirme devoltarea lor adecvată.

Cei trei porci, care vor fi ulterior furnizați instituţiilor medicale din Japonia pentru efectuarea de cercetări clinice, au fost clonaţi pornind de la un alt porc dezvoltat de compania eGenesis, care a avut zece gene modificate, în scopul reducerii riscului de respingere a organului de către organismul unui beneficiar uman.

Metoda prin care au fost creați acei porci utilizează tehnologia de transfer nuclear al celulelor somatice, care sunt responsabile de dezvoltarea ţesuturilor şi organelor fiinţelor multicelulare, pentru a crea exemplare identice din punct de vedere genetic. Ovulele fertilizate au fost transplantate în uterul unei mame surogat care a născut cei trei purcei, prin cezariană.

Vestea vine în contextul în care niponii se confruntă cu o penurie de donatori de organe, iar în ultimii ani, doar 3% dintre persoanele care au solicitat un transplant, l-au și primit. În acest moment, în Japonia sunt în jur de 16.000 de persoane care aşteaptă să primească un organ.

"Sperăm să folosim acest aspect ca pe o oportunitate de a lua în calcul provocările transplanturilor de organe umane", a precizat Hiroshi Nagashima, fondatorul companiei PorMedTec.

Cercetătorii au spus că următorul lor pas va fi începerea, în acest an, a cercetărilor asupra xenotransplanturilor de la porci la maimuţe.

"Odată cu naşterea unui exemplar clonat în Japonia, există o speranţă pentru aplicarea clinică în Japonia, în viitor", se arată în comunicatul celor de la PorMedTec.

Aenția Kyodo anunță că isunt planificat ntervenţii pentru transplant de insule pancreatice de porc la pacienţii umani cu diabet de tip 1 şi un transplant temporar de rinichi de porc la un făt cu afecţiuni renale grave. Astfel de proceduri nu au mai fost făcute până în prezent.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE