Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministru britanic: Presiunea globală asupra lui Vladimir Putin trebuie menținută, până când oamenii din Ucraina vor fi din nou liberi

Demnitarul britanic, care a început luni o vizită de două zile în România, afirmă, într-un interviu pentru Agerpres, că autorii crimelor de război din Ucraina vor trebui să răspundă în faţa justiţiei, iar liderul de la Kremlin să înţeleagă că vor exista consecinţe pentru agresiunea militară contra ţării vecine. Potrivit acestuia, presiunea internațională asupra lui Putin trebuie menținută, până când oamenii din Ucraina vor fi din nou liberi.

Pe de altă parte, ministrul britanic salută relaţiile foarte bune dintre Bucureşti şi Londra, atât în cadrul NATO, cât şi în plan bilateral, numind România un partener ''important, apropiat şi cu adevărat bun'', mai ales în contextul conflictului din Ucraina.

Totodată, James Cleverly subliniază că Londra este decisă să fie un partener de apărare solid în NATO şi că succesul Uniunii Europene, organizaţie din care Regatul Unit nu mai face parte, este şi în interesul naţional al ţării sale.

România acordă un sprijin umanitar imens Ucrainei

Întrebat despre cum și când crede că se va sfârși războiul, Cleverly a spus că ”predicţiile sunt dificil de făcut şi pot suna periculos, dar ceea ce vedem este răspunsul colectiv, atât în interiorul NATO, în interiorul Uniunii Europene, cu Regatul Unit şi Uniunea Europeană, cât şi în Statele Unite, Japonia, Coreea de Sud şi o serie de alte ţări din întreaga lume. Am lucrat cot la cot într-adevăr şi am devenit prieteni mai apropiaţi şi aliaţi mai puternici, ca urmare a agresiunii lui Putin asupra Ucrainei.

În Regatul Unit, suntem foarte mândri de sprijinul militar pe care l-am dat ucrainenilor. Aici, în România, există un sprijin umanitar imens, sunt primiţi un număr mare de refugiaţi şi tocmai am vorbit cu o serie de organizaţii neguvernamentale care sprijină refugiaţii ucraineni aici, în România.

Aşadar, nu putem prezice exact ce se va întâmpla. Ceea ce trebuie să facem este să rămânem hotărâţi, trebuie să rămânem uniţi. Trebuie să îi sprijinim în continuare pe ucraineni, întrucât ei se apără. În Regatul Unit facem acest lucru cu ajutor militar şi ajutor umanitar, alte ţări ajută în diferite moduri. Dar trebuie să continuăm să lucrăm cot la cot pentru că nu îi putem permite lui Vladimir Putin să aibă succes strategic în această invazie. Trebuie să îi ajutăm pe ucraineni să se apere”.

Țările iau decizii curajoase privind sancțiunile

Ministrul britanic a subliniat și curajul dovedit de statele care iau decizii ferme în privința sancțiunilor împotriva Rusiei, deși depind de petrolul și gazul Moscovei. El a mai spus că sancțiunile afectează capacitatea lui Vladimir Putin de a duce războiul.

“Şi cred că unul dintre celelalte lucruri extrem de importante pe care trebuie să le reţinem este acela că sancţiunile nu sunt impuse alimentelor, producţiei de alimente sau transportului de alimente. Acestea sunt lucruri cărora le permitem să circule liber pentru că ştim că exporturile de cereale, de exemplu, sunt cu adevărat importante.

Aşadar, presiunea pe care o vedem în multe părţi ale lumii este un răspuns direct la invazia lui Putin şi nimic altceva. Trebuie să rămânem fideli acestui lucru. Trebuie să menţinem presiunea până când putem vedea oamenii din Ucraina liberi din nou”, a mai completat oficialul britanic.

Regatul Unit a trimis experți în Ucraina, pentru investigarea crimelor de război

“În cele din urmă, Vladimir Putin va trebui să înţeleagă că lumea priveşte ce se întâmplă şi că vor exista consecinţe”, a declarat James Cleverly.

În acest moment, Marea Britanie contribuie la strângerea de probe și acordarea de asistență tehnică, în ceea ce privește crimele de război comise de armata rusă. Este o investigație în fază incipientă, însă ministrul arată că toți cei care comit crime de război vor fi aduși în fața justiției, iar comandanții vor fi trași la răspundere.

“Şi mesajul pe care l-aş trimite comandanţilor militari din teren şi soldaţilor individuali: dacă vi se spune să încălcaţi dreptul umanitar internaţional, să comiteţi atrocităţi, să comiteţi crime sau violuri, voi nu trebuie să faceţi aceste lucruri, aveţi dreptul de a spune nu!”, a conchis acesta.



ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE