Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

LIVE UPDATE: Trei luni de război. Ucraina rezistă Rusiei în Severodonețsk. Zelenski: Nu avem încotro decât să luptăm și să învingem

Astăzi se împlinesc trei luni de la invazia Rusiei în Ucraina. Volodimir Zelenski a spus în discursul către națiune că următoarele săptămâni vor fi și mai dificile, pentru că Rusia își intensifică atacurile în Donbas.

"Nu avem alternativă decât să luptăm și să învingem!", le-a transmis Volodimir Zelenski ucrainenilor.

UPDATE 18:40 Rusia nu renunţă la planurile sale în Ucraina

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat marţi că Rusia îşi va continua „operaţiunea specială militară” în Ucraina, în ciuda „ajutorului masiv din partea Occidentului” pentru Kiev şi a sancţiunilor occidentale instituite împotriva Moscovei.

„În pofida ajutorului occidental acordat pe scară largă regimului de la Kiev şi a presiunii exercitate de sancţiunile occidentale asupra Rusiei, noi vom continua operaţiunea militară specială până când toate obiectivele vor fi îndeplinite”, a afirmat Şoigu într-o reuniune a miniştrilor apărării din cadrul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă, transmite EFE.

Cu câteva ore înainte, secretarul Consiliului Securităţii Rusiei, Nikolai Patruşev, declarase într-un interviu pentru publicaţia Argumentî i Faktî că Rusia nu şi-a fixat nişte termene concrete privind durata „campaniei” sale militare în Ucraina.

UPDATE 12.00 Zelenski la Davos: Ucraina este pregătită pentru un schimb de prizonieri cu Rusia "chiar și mâine"

"Schimbul de persoane – o problematică umanitară, care implică o decizie politică ce depinde de sprijinul multor state", a precizat Zelenski luni prin videoconferință, în cadrul Forumului Economic de la Davos.

"Este foarte important ca întreaga comunitate internațională, indiferent de circumstanțe, să nu facă vreo concesie Rusiei", a spus el.

Președintele Ucrainei a mai spus că presiunea, manifestată în orice formă, dar mai ales economică și politică, îi poate determina pe ruși să accepte schimbul de prizonieri.

"Nu avem nevoie de militarii ruși, avem nevoie doar de ai noștri. Suntem pregătiți pentru un schimb chiar și mâine", a declarat Zelenski.

Totodată, Ucrainenii au încărcat zeci de mii de saci mortuari cu rămășițele soldaților ruși lăsate în urmă.

UPDATE 10.45 James Cleverly, ministru britanic: Presiunea internaţională asupra lui Vladimir Putin trebuie menţinută

James Cleverly, ministrul britanic de stat pentru Europa şi America de Nord, a declarat că presiunea globală asupra lui Vladimir Putin trebuie menținută, până când oamenii din Ucraina vor fi din nou liberi.

Demnitarul britanic, care a început luni o vizită de două zile în România, afirmă, într-un interviu pentru Agerpres, că autorii crimelor de război din Ucraina vor trebui să răspundă în faţa justiţiei, iar liderul de la Kremlin să înţeleagă că vor exista consecinţe pentru agresiunea militară contra ţării vecine.

Pe de altă parte, ministrul britanic salută relaţiile foarte bune dintre Bucureşti şi Londra, atât în cadrul NATO, cât şi în plan bilateral, numind România un partener ''important, apropiat şi cu adevărat bun'', mai ales în contextul conflictului din Ucraina.

Totodată, James Cleverly subliniază că Londra este decisă să fie un partener de apărare solid în NATO şi că succesul Uniunii Europene, organizaţie din care Regatul Unit nu mai face parte, este şi în interesul naţional al ţării sale.

UPDATE 10.15 Rusia ar putea înființa o bază militară în Herson

Administrația numită de Rusia în Herson va cere Moscovei să înființeze o bază militară pe teritoriul său, a informat marți RIA Novosti, citând un oficial local.

Rusia a invadat Ucraina în februarie, iar Herson a fost printre teritoriile care au intrat imediat sub controlul Moscovei, unde Kremlinul a instalat o nouă administrație și a început să introducă rubla rusească drept monedă locală.

"Ar trebui să existe o bază militară rusă în regiunea Herson", a declarat, pentru RIA, Kirill Stremousov, adjunctul șefului a ceea ce Rusia numește "administrația regională civil-militară" din Herson.

"Vom cere acest lucru și asta este ceea ce dorește întreaga populație. Acest lucru este esențial și va fi o garanție de securitate pentru regiune și pentru locuitorii săi.”

UPDATE 10.00 Crimeea: Imagini din satelit cu nave ale Rusiei care încarcă cereale din Ucraina

Rusia intensifică furtul de cereale din Ucraina, potrivit unor imagini satelitare ale portului Sevastopol din Crimeea, titrează CNN.

În imagini, două nave de transport sub pavilion rusesc care andochează și încarcă ceea ce se crede a fi cereale ucrainene. Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că de furt treptat al produselor alimentare din Ucraina, pentru a le vinde.

Imaginile furnizate de Maxar Technologies, din 19 și 21 mai, arată navele – Matros Pozynich și Matros Koshka – andocate lângă ceea ce par a fi silozuri de cereale, cu cereale care se varsă de pe o bandă într-o cală deschisă.

Ambele nave au părăsit portul, potrivit MarineTraffic.com – Matros Pozynich, prin Marea Egee, către Beirut, iar Matros Koshka se află încă în Marea Neagră.

UPDATE 9.50 MAE Ucraina, Dmytro Kuleba: Îndemn partenerii să accelereze livrările de arme și muniții. Ofensiva Rusiei în Ucraina e nemiloasă

Dmitro Kuleba a cerut sisteme de rachetă, artilerie cu rază lungă de acțiune și transportoare blindate de personal. El a subliniat că Ucraina are nevoie de toate acestea acum, în contextul în care militarii ucraineni luptă de 3 luni împotriva rușilor și luptele se intensifică în regiunea Donbas.

UPDATE 9.05 GERMANIA: UE ar putea ajunge în câteva zile la consens asupra embargoului petrolului din Rusia

UE va conveni probabil asupra unui embargo asupra importurilor de petrol rusesc "în câteva zile", a declarat Germania, în timp ce Moscova a precizat că legăturile sale economice cu China se vor întări, pe fondul izolării sale de către Occident, din cauza conflictului din Ucraina.

Multe dintre cele 27 de state membre ale UE depind considerabil de energia rusească. Kievul a criticat blocul comunitar pentru lentoarea în stoparea aprovizionării din Rusia.

Totodată, Ungaria solicită investiții în energie, înainte de a răspunde afirmatic de embargoului și intră în conflict cu statele UE, care fac presiuni pentru o aprobare rapidă.

UE a pus 2 miliarde de euro la dispoziția statelor membre centrale și de est, care nu beneficiază de energie din alte surse decât cea rusească .

"Vom ajunge la un progres în câteva zile", a declarat ministrul german al economiei, Robert Habeck, pentru ZDF.

În contrapartidă, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Kremlinul se va concentra pe dezvoltarea legăturilor cu China, deoarece legăturile economice cu Statele Unite și Europa au fost scurtcircuitate.

UPDATE 8.55 Irina Venediktova, procuror general al Ucrainei, la DAVOS: 13.000 de cazuri de presupuse crime de război

Într-un discurs la Forumul Economic Mondial de la Davos, procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova a declarat că au fost investigate aproximativ 13.000 de cazuri presupuse crime de război.

"Am inițiat deja aproape 13.000 de cazuri care au legătură doar cu crime de război", a spus Venediktova.

"În această categorie, au fost indicate suspiciuni ce vizează 49 de persoane, pe care am început să le urmărim penal pentru crime de război".

UPDATE 8.45 Oficial american: 20 de state vor întări asistență militară pentru Ucraina

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a precizat în cadrul unei informări de presă că 20 de state vor oferi noi pachete de asistență militară pentru Ucraina.

Declarațiile au fost făcute în contextul reuniunii online a Grupului de contact pentru Ucraina.

Danemarca va trimite un lansator Harpoon și rachete, pentru ca Ucraina să își apere coasta.

Cehia a trimis elicoptere de atac, tancuri și sisteme de rachete.

Artilerie grea vor trimite și Italia, Grecia, Norvegia și Polonia.

Lloyd Austin a mulțumit Marii Britanii pentru efortul de a coordona furnizarea de asistență militară către Ucraina și pentru armamentul livrat.

Secretarul american al apărării a mai spus că nevoile Ucrainei de armament sunt neschimbate și muniția de artilerie este vitală pentru Kiev în acest moment.

La reuniune au participat 47 de state.

Ucraina rezistă în est

Severodonețsk, orașul bombardat continuu de către ruși, rezistă. Armata rusă nu a reușit să încercuiască localitatea. Totodată, Rusia încearcă să scurtcircuiteze căile de aprovizionare ale Ucrainei, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

Diplomat rus la Geneva demisionează

Boris Bondarev, diplomat rus la Geneva, care se opune războiului din Ucraina, și-a anunțat demisia. Într-o scrisoare, oficialul rus a precizat că nu i-a fost niciodată atât de rușine de țara lui.

Zelenski, la Davos

Într-un discurs susținut luni, la Forumul Economic Mondial de la Davos, președintele Volodimir Zelenski a solicitat sancțiuni maxime împotriva Rusiei, inclusiv un embargo total asupra petrolului, interzicerea accesului tuturor băncilor ruse la sistemele globale și întreruperea completă a comerțului internațional.

Tot la Davos, Volodimir Zelenski a mai spus că în acest moment Rusia are de 20 de ori mai mult echipament militar în Donbas decât Ucraina și că Ucraina are nevoie de armament cu rază lungă de acțiune, pentru a evita moartea a sute de mii de oameni.

Afacerile continuă în Rusia

Ministrul Afacerilor Externe din Ucraina, Dmitro Kuleba, a anunțat că 580 de companii internaționale continuă să își desfășoare activitatea în Rusia. În timp ce 1439 de companii au părăsit Rusia, există altere care își continuă afacerile nestingherite, a mai completat oficialul.

Primul militar rus condamnat pentru crime de război

O instanţă din Ucraina l-a condamnat pe comandantul de tanc rus Vadim Şişmarin, în vârstă de 21 de ani, la detenție pe viaţă, în urma primului proces pentru crimă de război după invazia rusă în Ucraina, începută în 24 februarie. Acesta a recunoscut că l-a împușcat mortal, la ordinul unui superios, pe un bărbat de 62 de ani, în satul Ciupahivka.

Discursul către națiune

Volodimir Zelenski a spus că "următoarele săptămâni vor fi dificile". Luptele în Donbas s-au intensificat, iar Rusia întărește controlul asupra zonelor ocupate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE