Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Voluntari din Belarus, cu arma în mână alături de Ucraina: „Va începe și războiul nostru”, după alungarea armatei lui Putin

Războiul pentru eliberarea Belarusului începe cu alungarea armatei lui Putin din Ucraina. Asta spun voluntarii care au pus mâna pe arme ca să ajute regimul de la Kiev în conflictul cu armata rusă. Unii dintre ei sunt deja pe front, alții se mai antrenează încă în Polonia.

Polonia a devenit un refugiu pentru mulți belaruși care doresc să scape de autocrația de tip sovietic a președintelui Aleksandr Lukașenko. Asta după ce trupele ruse au folosit teritoriul belarus pentru a invada Ucraina încă din primele zile ale războiului, iar Lukașenko a fost alături public de vechiul său aliat, președintele rus Vladimir Putin, descriindu-l drept "fratele său mai mare". Rusia, la rândul său, a pompat miliarde de euro în economia controlată de stat a lui Lukașenko cu energie ieftină și împrumuturi, reamintește euronews.com.

De antrenarea voluntarilor din Belarus se ocupă câțiva instructori polonezi. Dariusz Tomysek este unul dintr aceștia. „Am predat tactici, folosirea armelor în timpul unui atac, apărare. În general, am început de la început, adică i-am învățat pe acești oameni elementele de bază ale împușcării, cum să dețină o armă, cum să reîncarce, cum să schimbe revistele, cum să lucreze împreună ca o echipă și cum să reacționeze la un atac sau la o ambuscadă”, spune Dariusz Tomysek.

Eliberarea Belarusului începe din Ucraina

Vadim Prokopiev conduce o unitate numită „Pahonia” care supraveghează noi recruți în ultimele zile.

„Înțelegem că este o călătorie lungă pentru a elibera Belarus și călătoria începe în Ucraina", spune Prokopiev, un om de afaceri care obișnuia să administreze o afacere cu restaurante în Minsk. El a fugit din țară după ce s-a răspândit un zvon că ar fi arestat pentru că a spus public că guvernul nu face suficient pentru întreprinderile mici. „Când războiul din Ucraina se va încheia în cele din urmă, războiul nostru va începe. Este imposibil să eliberăm țara belarusă fără a alunga trupele fasciste ale lui Putin din Ucraina”, spune el.

Bărbatul în vârstă de 50 de ani își dorește ca oamenii săi să acumuleze experiență de luptă și speră că va veni și momentul unei schimbări democratice în Belarus. Pentru asta, va fi nevoie ca luptătorii ca el să fie pregătiți, iar membrii forțelor de securitate din Belarus să se întoarcă împotriva lui Lukașenko.

„Acest întreg batalion sunt oameni care, la fel ca Vadim, s-au săturat de Lukașenko", spune Matthew Parker, un fost membru al armatei americane care se află și el la fața locului în Polonia. "Ei urăsc Rusia din cauza ingerinței lor și îi văd pe ucraineni ca pe frații lor și spun: «uite, dacă ajutăm Ucraina și îi batem pe ruși, îi învățăm pe proprii noștri oameni că poți rezista»”, adaugă Parker.

Proteste masive au izbucnit pe străzile din Minsk, după ce președintele a câștigat încă un mandat la alegerile din 2020. Opoziția a susținut că alegerile au fost fraudate, însă demonstrațiile au fost reprimate brutal și nu au dus la înlăturearea de la putere a lui Aleksandr Lukașenko.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE