Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Jakarta e cel mai poluat oraș din lume. Președintele Indoneziei, afectat din cauza tusei de mai multe săptămâni

Jakarta, capitala Indoneziei, este cel mai poluat oraș din lume, arată un nou studiu care atrage atenția asupra scăderii calității aerului. Mai mult, președintele indonezian tușește de mai multe săptămâni, relatează CNN.

Oficialii acestei țări din sud-estul Asiiei au confirmat că președintele indonezian Joko Widodo este afectat din cauza tusei de mai multe săptămâni, iar acest lucru ar avea legătură cu scăderea calității aerului din Jakarta, un oraș cu 10 milioane de locuitori.

VEZI GALERIA
3 imagini

sursă foto: AP

De altfel, studiul publicat de compania elvețiană IQAir arată că, în ultimele săptămâni, calitatea aerului din Jakarta s-a deteriorat și a devenit cea mai scăzută din lume.

"Președintele Joko Widodo a cerut ca în termen de o săptămână să fie luate măsuri concrete (pentru a combate poluarea aerului). El tușește de aproape patru săptămâni și a spus că nu s-a mai simțit niciodată așa", a declarat ministrul indonezian al Turismului și Economiei Creative, Sandiaga Uno, conform sursei citate.

Uno a precizat că medicii încă nu au stabilit care este motivul pentru care președintele Joko Widodo tușește, însă a adăugat că acest lucru ar putea avea legătură cu înrăutățirea calității aerului.

De asemenea, ministrul indonezian al Sănătății, Budi Gunadi Sadikin, a afirmat că președintele este afectat din cauza tuse, iar instituția pe care o conduce a intensificat testele în rândul populației pentru a stabili dacă a existat o creștere a bolilor pulmonare și respiratorii, cum ar fi astmul, în zonele foarte poluate.

"Monitorizăm situația. Toate rapoartele privind impactul poluării aerului asupra sănătății publice vor fi coordonate către ministerele aferente și agențiile oficiale pentru evaluare", a adăugat ministrul Sănătății din Indonezia.

Calitatea aerului în Jakarta a scăzut considerabil

Potrivit experților, poluarea aerului afectează de mult timp zona metropolitană din Jakarta, în condițiile în care fabricile, centralele pe bază de cărbune și traficul contribuie la apariția smogului.

În 2019, un grup de 32 de locuitori a intentat un proces civil împotriva lui președintele indonezian Joko Widodo și a mai multor membri ai Guvernului său, acuzându-i că nu au luat măsuri pentru a combate poluarea aerului și pentru a le apăra dreptul la aer curat.

Cetățenii au obținut o victorie istorică doi ani mai târziu, după ce Tribunalul Districtual Central din Jakarta a luat o decizie în favoarea lor. Instanța a stabilit că Guvernul de la Jakarta a încălcat legile de protecție a mediului din țară și a cerut oficialilor de rang înalt să stabilească un standard național de calitate a aerului.

În ultimele săptămâni, calitatea aerului din capitală a devenit deosebit de proastă, deteriorându-se până la cel mai rău nivel din lume, potrivit datelor furnizate de IQAir, o companie elvețiană de tehnologie privind calitatea aerului.

La 9 august, Jakarta a ajuns în pe primul loc în topul celor mai poluate orașe, după ce a înregistrat niveluri ridicate de poluare a aerului aproape în fiecare zi. Acesta s-a clasat în mod constant printre cele mai poluate 10 orașe la nivel global din luna mai, au mai precizat reprezentanții IQAir.

Luni, președintele Widodo a condus ședință de Guvern pentru a discuta despre înrăutățirea poluării aerului și a cerut intervenția urgentă a Executivului.

El a pus poluarea pe seama "traficului rutier excesiv, a sezonului secetos lung și a surselor de energie - în special cele care folosesc cărbune" și a sugerat măsuri precum testele de emisii pentru mașini și încurajarea oamenilor să lucreze de acasă ca modalități de a diminua poluarea.

De asemenea, liderul indonezian a afirmat că este luată în calcul introducerea unei taxe pe poluare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE