Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cele mai poluate orașe din Europa. Care sunt destinațiile cu cea mai bună și cea mai proastă calitate a aerului

Potrivit companiei de monitorizare a calității aerului Airly, gradul de poluare a fost deosebit de grav în sudul Spaniei și în Italia, orașele mari înregistrând cele mai proaste măsurători.

Noile cifre arată că poluarea aerului a crescut luna trecută în jurul coastelor din sudul Mediteranei.

Concentrația mai mare de oxid de azot

Cea mai mare problemă în timpul sezonului estival este concentrația mai mare de oxid de azot, cauzată de creșterea traficului în aceste zone.

„Dintre numeroasele orașe de pe litoral, cele mai poluate sunt pe coasta Spaniei, adică regiunile Murcia, Barcelona și Malaga, dar și pe coasta Mării Negre, Nessebar și în Italia, cum ar fi Puglia, Marche și Campania", spune Wiktor Warchałowski, CEO al Airly, pentru Euronews.

Motivul ar putea fi o creștere destul de mare a temperaturii, care a fost observată în a doua parte a lunii iunie 2022.

Expunerea pe termen lung, cât și pe termen scurt la poluarea aerului are efecte asupra sănătății.

„Calitatea slabă a aerului crește riscul de infecții respiratorii, boli de sănătate și cancer pulmonar”, spune Wiktor Warchałowski.

Una dintre cele mai poluate locații, potrivit Airly, este Atena, urmată de Barcelona și Milano. Măsurătorile servesc drept avertisment pentru cei care doresc să viziteze aceste destinații populare de vacanță în acest an.

„Probabil că este mai bine să evitați aceste orașe”, spune Warchałowski.

Unde este bună calitatea aerului?

Warchałowski spune că cercetarea Airly a detectat unele părți ale Europei cu niveluri de poluare a aerului cu mult sub nivelurile recomandate zilnic.

Alpii, de exemplu, care sunt renumiți pentru aerul lor foarte curat, s-au încadrat bine în limitele de siguranță.

„Am observat că cea mai bună calitate a aerului pe coasta baltică a fost în orașe din Polonia și Germania, dar și pe coasta de sud a Regatului Unit, în Southampton. Rezultate destul de bune au fost înregistrate și pe coasta de nord a Italiei, în Slovenia, Croația, Grecia și în bazinul Mării Negre, cu excepția Bulgariei”, spune Warchałowski.

Aceste zone, adaugă el, sunt probabil cele mai sigure pentru a călători.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE