Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Isabelle Adjani, condamnată la închisoare pentru evaziune fiscală. Actrița franceză e obligată să plătească o amendă uriașă

Actrița franceză Isabelle Adjani a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare de un tribunal din Paris, o pedeapsă mai dură decât cea cerută inițial de procurori. Cea care a câștigat de cinci ori premiul César a primit și o amendă în valoare de 250.000 de euro, relatează Euronews.com.

Isabelle Adjani, una dintre cele mai apreciate actrițe din Franța, a fost găsită vinovată de evaziune fiscală și spălare de bani. Ea a fost condamnată deoarece a declarat în mod fraudulos că a avut reședința principală în Portugalia între anii 2016 și 2017, pentru a evita să plătească impozite în valoare de 236.000 de euro în Franța.

De asemenea, judecătorul a stabilit că actrița a declarat în mod fals că un cadou de două milioane de euro, pe care l-a primit în 2013, a fost un împrumut, pentru a evita plătească 60% din valoarea bunului ca taxe. În plus, Isabelle Adjani a transferat ilegal suma de 120.000 de euro dintr-un cont aflat într-un offshore către un altul dintr-o instituție financiară din Statele Unite. Mai apoi, banii au fost transferați în contul ei din Portugalia, notează sursa citată.

Adjani nu a fost prezentă în instanță, iar avocații ei au transmis magistraților că o ”boală acută” a împiedicat-o să părăsească locuința ei din New York. Actrița franceză a negat toate acuzațiile.

La audierile care au avut loc în octombrie, procurorii au solicitat o pedeapsă de 18 luni de închisoare în cazul actriței, în vârstă de 68 de ani, care a intrat în vizorul autorităților după ce numele ei a apărut în dosarul Panama Papers.

Potrivit anchetatorilor, Adjani "a încercat în mod sistematic să plătească mai puțin impozit pe venit între 2013 și 2017 și, în loc să economisească în mod legal bani prin ajustarea stilului său de viață, a ales să economisească în mod ilegal bani (prin sustragerea) de la plata impozitelor".

De cealaltă parte, avocații lui Adjani susțin că actrița franceză beneficiază de un tratament mai dur din cauza celebrității sale și au subliniat că ea nu a intenționat să comită o fraudă. Apărătorii ei au mai menționat că artista a primit împrumutul de două milioane de euro într-o perioadă de dificultăți financiare și că plănuia să îl ramburseze pe parcursul a zece ani.

Transferul de 120.000 de euro a fost inițiat de "avocatul ei elvețian", potrivit echipei sale de apărare, și a fost dat ca "donație pentru familia guvernantei sale, pentru ca aceasta să-și poată cumpăra o casă în Portugalia".

"(Adjani) este o persoană de mare încredere căreia i-a fost trădată încrederea. Nu este o persoană care caută să comită o fraudă", a declarat avocatul ei, Olivier Pardo, în fața instanței.

Adjani este cunoscută mai ales pentru filmul horror "Possession" din 1981, precum și pentru filme precum Camille Claudel și La Reine Margot. Ea este singura actriță care a câștigat cinci premii César, deseori numite Oscarurile franceze. De asemenea, a fost nominalizată la două premii Oscar pentru rolurile sale din Camille Claudel și The Story of Adele H.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE