Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Brigitte Macron vrea ca uniforma școlară să redevină obligatorie în Franța

Brigitte Macron, soția președintelui francez Emmanuel Macron, și-a exprimat punctul de vedere cu privre la introducerea uniformei școlare obligatorii în Franța, în condițiile în care Parlamentul se pregătește să dezbată acest subiect promovat de extrema dreaptă. Prima Doamnă a Franței s-a declarat în favoarea unei „ținute simple, dar nu plictisitoare”, scrie The Guardian.

Purtarea uniformei în școlile din Franța nu mai este obligatorie din anul 1968, însă acest subiect a revenit printre cele dezbătute în spațiul public

„Șterge diferențele, scutim timp - să alegi cum să te îmbraci dimineața este consumator de timp și bani, în comparație cu mărcile", a declarat Brigitte Macron pentru într-un interviu acordat Le Parisien.

Fostă profesoară de limba latină și de literatură, pensionată de 20 de ani, Brigitte Macron l-a întâlnit pe cel care i-a devenit ulterior soț, Emmanuel Macron, la unul dintre cursurile sale de teatru organizate după cursuri.

Soția președintelui francez și-a amintit că a purtat o uniformă cât timp a fost elevă vreme de 15 ani, o fustă și un pulover albastru marin. Consideră că a făcut față cu bine acestei cerințe obligatorii.

"Așadar, sunt în favoarea purtării uniformei școlare, dar cu o ținută simplă și nu plictisitoare", a spus ea.

Obligativitatea uniformei școlare, dezbatere promovată de partidul lui Marine Le Pen

Adunarea Națională, camera inferioară a Parlamentului francez, urmează să dezbată cu privire la obligativitatea uniformei școlare, după ce partidul Reuniunea națională, formațiunea de extremă dreapta a lui Marine Le Pen, a depus un proiect de lege ce prevede ca purtarea uniformei să redevină obligatorie în școlile din Franța.

De altfel, ministrul Educației, Pap Ndiaye, s-a declarat împotriva impunerii unei uniforme pentru toți elevii.

Pentru unii dintre ei, purtarea unei uniforme înseamnă egalitate și ștergerea diferențelor de statut social și de avere. Pentru alții, este o dezbatere care nu este necesară și care distrage atenția de la probleme mai serioase, cum ar fi disciplina și hărțuirea, conform The Guardian.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE