Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iranul convoacă un un reprezentant rus în legătură cu disputa privind insulele din Golful Persic

Iranul l-a convocat pe trimisul rus la Teheran după ce Moscova și țările arabe au publicat la începutul acestei săptămâni o declarație comună prin care contestă pretențiile Iranului privind insulele disputate din Golful Persic, a relatat duminică presa de stat.

Agenția oficială de știri iraniană IRNA a declarat că trimisul rus a fost convocat sâmbătă și i-a înmânat o notă pe care trebuie să o predea Moscovei, în care Teheranul a protestat față de declarația celui de-al 6-lea Forum de cooperare arabo-rusă emisă în Maroc, care a cerut o soluție pașnică pentru rezolvarea conflictului dintre Iran și Emiratele Arabe Unite privind insulele.

Anterior, sâmbătă, ministrul iranian de externe, Hossein Amirabdollahian, i-a spus omologului său rus la telefon că "respectarea suveranității și integrității țărilor se numără printre principiile de bază în legăturile dintre națiuni", a precizat IRNA într-un raport separat.

Aceasta a fost a doua oară în acest an când Iranul a chemat un emisar rus în semn de protest față de comentariile privind insulele disputate. Teheranul l-a convocat pe ambasadorul rus în iulie din cauza unei declarații similare.

Disputa privind insulele din Golful Persic: Ce spun cele două părți?

Disputa diplomatică este un eveniment rar întâlnit între cele două țări care și-au aprofundat legăturile de când Moscova a invadat Ucraina, Iranul furnizând Rusiei drone ucigașe care au fost folosite cu efect devastator în această țară.

De asemenea, ambele țări au fost susținători puternici ai președintelui Bashar Assad în războiul civil din Siria.

În 2022, Iranul l-a convocat pe trimisul Chinei din cauza unei declarații comune similare cu națiunile arabe.

Iranul a preluat controlul asupra celor trei insule Abu Musa, Tunb Mare și Tunb Mică după retragerea forțelor britanice în 1971. Acesta le consideră o parte "inseparabilă" a teritoriului său.

Emiratele Arabe Unite revendică, de asemenea, cele trei insule și fac presiuni de mult timp pentru o soluție negociată.

Cele trei insule domină apropierea de strâmtoarea strategică Hormuz, o cale navigabilă cheie prin care trece aproximativ o cincime din aprovizionarea cu petrol din lume.

Iranul afirmă că insulele au făcut parte din statele persane din antichitate până când au fost ocupate de britanici la începutul secolului al XX-lea.

De asemenea, Iranul afirmă că un acord încheiat cu Sharjah, unul dintre cele șapte emirate din Emiratele Arabe Unite, îi dă dreptul de a administra Abu Musa și de a staționa trupe acolo.

Nu există un astfel de acord cu privire la celelalte două insule.

EAU afirmă că acestea au aparținut emiratului Ras al-Khaimah până când Iranul le-a confiscat cu forța, cu câteva zile înainte de formarea federației emirateze.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE