Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

INTERVIU. Dora Gaitanovici: "Cred că sinceritatea este foarte importantă atunci când faci muzică"

Dora Gaitanovici s-a făcut remarcată într-o emisiune de tipul talent show, iar anul trecut s-a aflat printre finaliștii Selecției Naționale Eurovision. Astăzi abordează un stil muzical autentic: rock progresiv melodic cu influențe folclorice și influențe din alternativ.

Tot anul trecut, în decembrie, a lansat primul album, Descântec, inspirat din poveștile copilăriei.

“Nu îmi amintesc o perioadă a veții mele în care să nu fi făcut muzică, să nu fi cântat la pian, să nu fi cântat în cor. Eram foarte mică și îmi plăcea foarte mult să fac asta", a spus Dora Gaitanovici.

Dora nu cântă doar la pian, ci și la saxofon, duduc și, mai nou, la caval.

”Pasiunea asta cu instrumentele de suflat m-a prins acum, mai de curând. Întâi m-am îndrăgostit de saxofon, când eram clasa a 12-a. Nu m-am lăsat până nu mi-am cumpărat un saxofon și am început să învăț să cânt la el. Apoi mi-am dat seama că mă atrag foarte mult și instrumentele tradiționale, nu doar cele românești. De exemplu, am început cu un flaut chinezesc, dar când intri în zona asta cu instrumentele de suflat, îți trebuie mai multe, pentru că sunt unele cu care nu poți să cânți în orice tonalitate, nu poți să cânți orice piesă. Și mi-am dat seama că mai trebuie încă unul și încă unul. Mi-am luat un duduc la un moment dat, un instrument armenesc, și am ajuns, anul trecut, și la caval. Și cred că este preferatul meu.”

Dintre toate instrumentele, pianul este cel la care Dora reușește să se exprime cel mai liber și cel mai ușor: “Îl stăpânesc cât să pot să cânt tot ce îmi imaginez în momentul respectiv și mă ajut de el. E ca o completare a mea.”

Primul cântec l-a compus când avea doar doi ani

“Am compus un cântec care se chema “Leagă Nele”. Nu “Leagănele”, ci "Leagă Nele". Dar prima piesă serioasă pe care am compus-o a fost la 10 ani. Și prima piesă foarte serioasă pe care am compus-o a fost la 11 ani și se chema Balada greierașului, un titlu foarte serios.”

Despre emisiunea de tipul talent show la care Dora a participat spune că: “M-a învățat cu greul. Până la momentul respectiv nu eram învățată cu volumul acela de muncă. Mi-am dat seama că trebuie să mă organizez, să mă pun foarte bine la punct, să mă obișnuiesc cu ore puține de somn. Dacă aș fi dormit 8-9 ore pe zi nu mai încăpea tot ce trebuia să fac. Uneori a trebuit să regândesc de la zero unele piese. Dar mi-a plăcut.“

Dora Gaitanovici, printre finaliștii Selecției Naționale Eurovision 2022

“Ne-am înscris la Eurovision, am început să gândim ceea ce facem mult mai în amănunt, pentru că, până atunci, pentru noi era importantă doar muzica. Acolo am început să ne gândim și la prezență, la imagine, la cum ne îmbrăcăm, la ce facem pe scenă, la mesaj. Experiența asta ne-a învățat foarte multe lucruri.”

Cântecul Ana, care se regăsește pe albumul Descântec, este inspirat din balada Mănăstirea Argeșului: “Cântecul Ana trebuie ascultat împreună cu piesa Manole. Ana este despre cel sacrificat, Manole este despre cel care sacrifică. Cred că oricine s-a simțit la un moment dat ori Ana, ori Manole. Sau ambele.”

Descântec

În primul ei album, Descântec, piesele se întrepătrund: “L-am asemănat cu un puzzle, pentru că așa a fost construit. Pe rând ne-au venit toate ideile. Întâi a fost Manole, apoi ne-am gândit că ar fi interesant să venim și cu răspunsul Anei pentru Manole. Mi-a plăcut combinația asta de două personaje și am început să caut și alte povești. N-a fost vorba despre un album de la început. Poveștile le-am găsit pe parcurs. Am găsit între timp Miorița, Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte. Soarele și Luna am găsit-o foarte târziu. Ideea mi-a dat-o diriginta mea din gimnaziu. Și așa, piesă cu piesă, s-a construit albumul. De-asta îmi place să îl asemăn cu un puzzle.”

Singura piesă de pe album care nu are o pereche și care, de altfel, nu este inspirată dintr-o poveste este piesa care poartă chiar numele albumului: Descântec.

“Eu am fost de mică atrasă de povești. Mi-au rămas în minte permanent. Tot timpul am avut ideea asta de a face cântece după povești. Nu știam exact cum și sub ce formă, dar mi-am dat seama că este o formă de inspirație foarte importantă și prețioasă.”

Dora Gaitanovici a colaborat cu mai multe trupe, printre care Bucium, Undercover, Implant pentru Refuz: “Noi am colaborat acum, de curând, pentru noul album și cu Vița de Vie. Am tras la studioul lor. Este tot o colaborare. Poate intră tot aici.”

Însă când vine vorba despre Implant pentru Refuz, Dora ne-a mărturisit că au început colaborarea după ce ei i-au trimis un mesaj pe Facebook: "Au contribuit foarte mult la direcția mea și zona în care sunt acum. M-au ajutat să îmi dau seama ce îmi place cu adevărat să cânt, ce îmi place să ascult și le sunt foarte recunoscătoare pentru asta.”

Anul acesta, Dora Gaitanovici se va afla pe scena mai multor festivaluri din România, precum Electric Castle sau Waha.

Iar pentru cei care nu o vor putea auzi live pe Dora Gaitanovici în concertele de promovare a albumului sau la marile festivaluri, muzica ei va putea fi ascultată și pe vinyl, pentru că artista intenționează să scoată albumul și într-un format fizic: “De curând ne-am adus un pick-up în apartamentul nostru, în București. Eu stau împreună cu câțiva dintre colegii mei de trupă. Și se creează o atmosferă diferită când pui un disc”.

“Cred că sinceritatea este foarte importană atunci când faci muzică. Când faci orice, mai ales ce ține de artă. Și cred că nu am fost pregătită să scriu despre mine, așa că am scris despre ceva ce-mi place. Mi-am ales poveștile pentru că îmi place foarte mult universalitatea lor, mă regăsesc în ele și în personajele lor și asta a fost, deocamdată, forma mea de sinceritate.”

Locație: Casa Capșa

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE