Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

INTERVIU. Luise, solista trupei YellLow: "Ca să exprimi emoții, îți trebuie o doză de vulnerabilitate"

Luiza Popescu sau Luise, așa cum este cunoscută publicului său, a debutat pe scena underground-ului românesc alături de YellLow. O trupă cu un sound neconvențional, care și-a inventat propria nișă – med electro soul.

Proiectul YellLow a luat nastere prin fuziunea a doua concepte care sunt în contrast: yell (digital, sharp) și low (bass, down tempo). Trupa se încadrează în aria muzicii electronice, conținând o mulțime de elemente stilistice, de la trip-hop la experimental, pop, alternativ, dub, soul: „Yell este partea mai dinamică, cu sunete ascuțite digital și low este partea doown tempo, analog. Sunt elemente care fac parte din stilul nostru”, a spus Luise.

Luise s-a alăturat trupei YellLow în 2011, după ce a fost remarcată într-un club de karaoke. YellLow a debutat cu trei membri, Andi Petreanu (loops) fiind și astăzi membru al trupei, apoi, rând pe rând, s-au alăturat Radu Anghel (bass), Alexe Alexandru (drums) și Paul Bonghez (guitar).

”Pentru mine proiectul YellLow înseamnă o experiență destul de importantă și o învățare. YellLow m-a învățat cum este să fii pe scenă, cum este să te conectezi cu publicul, cu trupa și cum este să lucrezi într-un studio. Sunt foarte multe lucruri pe care le-am învățat aici ca artist și simt că a avut un rol important în devenirea mea ca artist”,  a mai spus Luiza.

De-a lungul timpului, trupa YellLow a colaborat cu mai mulți artiști, printre care Skizzo Skillz, Alex Cotoi, Mihai Ristea (Golan), Cristian Tarcea, Victor Mihăilescu.  

“Când a fost vorba să facem clipul pentru „Junky”, Skizzo era plecat în vacanță, cu familia, vreo două săptămâni, în Italia și ne-a spus că îi este imposibil să vină acum, dar poate să filmeze ceva acolo. I-am spus: “Stai liniștit, venim noi la tine”. Și așa am făcut noi clipul de la „Junky”.

Încă din timpul pandemiei, Luiza și-a creat un mini studio, unde a început să experimenteze partea de producție: “Mă gândeam ce o să fac în viitor și nu voiam să renunț la muzică. Mi-am luat diverse instrumente, ca să pot să învăț softurile de muzică, și am început să compun pentru niște animații și au ieșit și primele idei pentru noul proiect la care lucrez în prezent, Luise.”

Luise a ales să-și exploreze propriul stil muzical

“Este un proiect care este foarte aproape de sufletul meu. Este și cel mai recent. Eu m-am mai schimbat între timp și cu el reușesc să duc mai departe ce am învățat anii aceștia și îmi dă o libertate mai mare să mă exprim, fiind al meu. Lucrez cu o echipă și pe partea de producție, și pe partea de versuri, nu sunt singură. Momentan, pe partea de producție, lucrez cu Mihai (Golan), iar versurile sunt scrise împreună cu Teona, care este profesoară de muzică și pian și are un talent aparte la a compune versuri. Eu nu am lejeritatea asta, la mine durează destul de mult.”

Publicul este alături de artistă când urcă pe scenă împreună cu proiectul YellLow, dar și când vine vorba de proiectele independente: “Relația mea cu publicul este foarte bună, o simt de fiecare dată când cânt pe scenă. Este ca o reflexie, de fapt. Dacă ceea ce faci tu este bine, feedback-ul o să fie pozitiv. Și atunci, dacă feedback-ul este pozitiv, primești și motivația de a merge mai departe.”

Luise, de fiecare dată când urcă pe scenă, are aproape emoția și vulnerabilitatea: “Oamenii reacționează la emoție. Ca să exprimi aceste emoții, îți trebuie o doză de vulnerabilitate. Și cred că asta e important. Să fii tu acolo și să nu îți fie teamă să fii. Și să te arăți așa cum ești.”

În scrierile muzicale, Luise se lasă inspirată de… viață: “Muzical vorbind, sunt mulți artiști pe care îi descopăr, despre care auzisem în trecut, dar nu îi ascultasem atât de în profunzime. Acum o ascult pe Aretha Franklin sau artiști din Finlanda, așa cum sunt Poets of the Fall. Asta din punct de vedere muzical. Ce mă mai inspiră este viața. Experiența mea, experiența celorlalți, sunt multe surse de inspirație.”

Menirea mea este de a mă folosi de acest dar pe care îl am și de a-l duce mai departe inspirându-i și pe ceilalți să-și urmeze calea, iar dacă sunt oameni care spun că ei știu mai bine ce ești și ce poți, să aibă încredere că ei înșiși știu mai bine.  

-Luise

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE